Marie Nielsen (1875-1951), Socialisten

Marie Nielsen er socialistisk internationalist. Hun tror på at arbejdere i alle lande har mere til fælles med hinanden end med borgerskabet, derfor skal de ikke slå hinanden ihjel i skyttegravene

Marie Nielsen er født i fattige kår og har måttet kæmpe sig frem til en uddannelse som lærerinde. I fjorten år arbejder hun som tyende og vaskekone for at spare op til seminariet. Det er en oplevelse, der har formet hendes identitet og gjort hende til troende socialist. Marie Nielsen mener, at arbejdere i forskellige lande har mere til fælles med hinanden end med borgerskabet. Hun mener at det er borgerskabets interesser der har skabt Første Verdenskrig, og at arbejdere dermed sendes i døden for borgerskabets skyld. Det kan hun ikke acceptere, så hun bliver krigsmodstander.

I 1908 efter at være blevet færdig som lærerinde melder Marie Nielsen sig ind i socialdemokratiet. Hun tilhører klart partiets venstrefløj og er ofte i opposition til partiledelsen. Under krigen kommer hun i partiets bestyrelse. Det varer dog ikke længe. I marts 1918 melder Marie Nielsen sig ud af partiet. Socialdemokraterne har støttet regeringen som er ledet af Det Radikale Venstre og har måttet indgå en række af kompromiser. Men Marie Nielsen kan ikke gå på kompromis, hun tror på handlinger og idealer - ikke på kompromiser og reformer.

13. november 1918 går hun på talerstolen ved en demonstration på Grønttorvet. Demonstrationen ender i uroligheder. Marie Nielsen bliver efterfølgende anklaget for statsfjendtlig virksomhed. Det skyldes, udover talen, tre opildnende artikler i ”Klassekampen”, et blad Marie Nielsen er redaktør for. I artiklerne roser Marie Nielsen den russiske revolution og opfordre til at støtte den, ligesom hun advarer om at revolutionen også kan nå Danmark. Det er tydeligt, at hendes modvilje mod krig ikke gælder, når det kommer til kampen for bedre forhold for arbejderklassen.

Marie Nielsen ender med at blive fængslet. Hun mister sin stilling som lærerinde, og hun kommer aldrig igen til at undervise. Senere kom hun med i Danmarks Kommunistisk Parti, men partidisciplinen kommer aldrig til at passe Marie Nielsen. Hun bliver hele tre gange ekskluderet fra partiet.