Nodemanuskripter

Gamle Melodier

Manuskriptsamlingen

Manuskriptsamlingen indeholder håndskrevne danske og udenlandske noder - over 20.000 styk. En meget betydelig del af samlingen omfatter nulevende komponisters værker.

Se også beskrivelsen af særsamlingerne, der for en dels vedkommende består af manuskripter, især samlingerne fra enkeltpersoner.

Nodemanuskripter kan kun ses på læsesal i Den Sorte Diamant, og der kræves almindeligvis oprettelse af et særligt lånerkort. En del nodemanuskripter er blevet digitaliseret og kan ses direkte online.

Registrering og søgning

Manuskriptsamlingen er i alt overvejende grad registreret og kan søges via REX. Vælg Musiksamlingen i menuen "Institutioner og samlinger", søg på komponist, titel eller andre nøgleord og afgræns til Musikhåndskrifter i facetten ”Samling” til venstre for søgeresultatet. Manuskripterne er dog katalogiseret på forskellige niveauer. Dette betyder, at der for visse komponister kan være værker, der ikke kan søges på værktitel.

Manuskripterne kan desuden søges systematisk efter besætning, idet nodemanuskripter indkommet efter ca. 1960 er forsynet med DK5-klassifikationen (der også kendes fra folkebibliotekerne, fx 78.654 for musik for mandskor). Vælg ”Avanceret søgning” og vælg ”DK5” i dropdown-menuen i REX. Afgræns til Musikhåndskrifter i facetten ”Samling” efter du har søgt. En detaljeret oversigt over musik-delen af DK5-systemet er ikke tilgængelig online, men kan benyttes ved henvendelse til Musiksamlingen.

Desværre er der ikke klassifikation på de ældre katalogposter, så en afgrænsning på besætning er ikke mulig her. For manuskripter dateret før 1850 er det dog muligt at søge på besætning via RISM’s online-base.

Bemærk at der i Håndskriftsamlingen, foruden en række ældre nodemanuskripter, findes enkelte nodemanuskripter fra det 19. og 20. århundrede, samt at nodehåndskrifter vedr. danske folkelige musiktraditioner m.v. befinder sig i Dansk Folkemindesamling