Rabalderstræde/Gas 5 – Gasolin’

Uge 43, 1975, Tipparaden/Top 20, #1

Forfatter: Henrik Smith-Sivertsen

I 1970’erne var en plads på Danmarks Radios radiohitlister Dansktoppen og Tipparaden som regel en garant for en god placering på salgshitlisten. Sådan var det også for Gasolin’, som netop fik sit første store gennembrud via Tipparaden. I 1972 var de således de første, som fik en dansksproget sang på denne hitliste. De var også de første, som nåede helt til tops på Tipparaden på dansk. Med "Rabalderstræde" opnåede de i 1975 denne hæder i samme uge som deres seneste LP, Gas 5, gik direkte ind på salgslistens førsteplads. Fire måneder senere var LP’en blevet solgt i over 100.000 eksemplarer, hvilket var danmarksrekord på dette tidspunkt.

 

På toppen af hitlisterne

Hvis nogen var i tvivl om, at Gasolin’ var tidens mest populære rockorkester i 1975, kunne de blot konsultere de hitlister, der udkom i uge 43. På Danmarks Radios Top 20-liste over de meste solgte singler og LP’er, var Gasolin’s netop udsendte LP Gas 5 gået direkte ind på førstepladsen, og på Tipparaden, hvor lytterne bestemte, lå sangen Rabalderstræde ligeledes øverst, hvilket var noget af en præstation. Det var nemlig første gang i programmets levetid, at en dansksproget sang lå på Tipparadens førsteplads. Gasolin’ havde også været de første, som overhovedet fik en sang på dansk ind på denne liste, da der blev åbnet for danske sange i efteråret 1972.

 

Kunne ikke komme på Dansktoppen

Fra programmets begyndelse i starten af 1969 og godt tre og et halvt år frem var det nemlig et krav, at sangene skulle fremføres på andre sprog. At reglerne blev ændret, hænger muligvis sammen med, at en række danske musikere havde protesteret over, at deres musik ikke fik chancen på Dansktoppen. Netop Gasolin’ var med, da foreningen Dansk Beat holdt det, der blev beskrevet som en "kortere" sultestrejke af en lille times varighed foran Radiohuset, som i øvrigt var helt tomt for chefer den dag. Selve demonstrationen var vist ret kikset, men man fik masser af spalteplads, og der blev efterfølgende gjort indrømmelser på flere måder, hvoraf muligheden for at teste dansksprogede sange på Tipparaden synes at have været det vigtigste resultat af forløbet.

 

Gasolin – kendt fra radio og tv

I Tipparaden fik Gasolin’, som indtil da havde solgt nogenlunde, men aldrig nok til at blive placeret på hitlisterne, nemlig den platform, de indtil da havde savnet i deres bestræbelser på at nå bredere ud til den danske befolkning. Allerede ugen efter deres debut på Tipparaden i oktober 1972 med På en sommerdag, kom de også for første gang ind på salgslisten med samme single, som var en forløber for deres anden LP, Gas 2, som udkom kort efter. Den røg direkte til tops på den officielle LP-salgsliste i slutningen af november 1972 og blev liggende på førstepladsen de følgende tre måneder, sandsynligvis godt hjulpet af et tv-portræt som blev sendt op mod jul det år.

Gasolin’ havde muligvis klaret sig uden hjælp fra Tipparaden, men omvendt forekommer der at have været en ganske fin sammenhæng mellem placeringer på denne hitliste og det efterfølgende pladesalg. En plade, der kom på Tipparaden, var ofte at finde på salgslisten ugen efter og blev dermed igen spillet i radioen, og så kørte hjulet videre.

Titel
Uge ind på Tipparaden
Uge ind på salgslisten
På en sommerdag (single)
Uge 41, 1972
Uge 42, 1972
Gasolin’  2 (LP)
 
Uge 44, 1972 (månedsliste)
Derudaf (single)
Uge 13, 1973
Uge 14, 1973
Holy Jean (single)
Uge 28, 1973
Uge 29, 1973
Gasolin’ 3 (LP)
 
Uge 46, 1973
Det var Inga, Katinka… (single)
Uge 52, 1973
Uge 2, 1974
Gasolin’ 1 (LP)
 
Uge 16, 1974
Bessefar (single)
Uge 21, 1974
 
Fed lykke til alle (single)
Uge 47, 1974
 
Stakkel Jim (LP)
 
Uge 48, 1974
Bingo (Single)
Uge 1, 1975
Uge 6, 1975
Onkel (single)
Uge 11, 1975
 
Rabalderstræde (single)
Uge 40, 1975
Uge 40, 1975
Gas 5 (LP)
 
Uge 43, 1975
Hva’ gør vi nu, lille du (single)
Uge 26, 1976
Uge 26, 1976
Gasolin’ – Live sådan (LP)
 
Uge 27, 1976
What a Lemon (LP)
 
Uge 41, 1976
Sirenesangen (single)
 
Uge 44, 1976
Efter endnu en dag (LP)
 
Uge 45, 1976

 

Ovenstående tabel over, hvornår Gasolin's forskellige udgivelser kom på hitlisterne, viser, hvordan der i høj grad synes at have været en sammenhæng mellem airplay i Tipparaden og efterfølgende placeringer på salgslisten. Eftersom Danmarks Radio lukkede alle hitlister i slutningen af marts 1977, var det ikke længere muligt at lancere musikken på denne måde, men Gasolin' klarede sig på dette tidspunkt fint uden denne affyringsrampe. (Kilde: danskehitlister.dk

Gasolin’ var det første dansksprogede orkester, som blev noget nær fast inventar på Tipparaden, og Rabalderstræde var således deres niende sang på listen. De fleste af sangene røg også på salgslisten, men her var det dog i stigende grad LP’erne, der regerede. I 1973 valgte man nemlig at blande formaterne, så singler og LP’er lå side om side.

Da Gasolin’s tredje LP udkom mod slutningen af 1973, fik den fire uger på førstepladsen og hele 22 uger i alt. En kort overgang lå deres første LP, som var blevet udgivet allerede i 1971, også på førstepladsen i 1974, hvilket muligvis skyldes, at den var kommet på udsalg. Under alle omstændigheder afspejlede det, at Gasolin’ var ved at blive rigtigt store, og deres næste album, som fik titlen Stakkels Jim, strøg direkte til tops på Top 20, da det udkom i slutningen af november 1974. Her blev den liggende i hele 14 uger og røg først helt ud af hitlisten i maj 1975. Hermed var der redt godt op til næste Gasolin’-udspil.

 

Rabalderstræde

Vanen tro blev singlen sluppet et par uger før LP’en. På singlen lå Rabalderstræde og Kvinde min, hvilket tilsammen vel nok udgør en de stærkeste danske singler igennem tiden. I Danmarks Radio valgte man at teste A-Siden, og lytterne kunne derfor stemme Rabalderstræde ind på en femteplads i uge 40. Samme uge røg singlen ind på salgslistens tiendeplads, og to uger senere var det kun Pink Floyd og deres Wish You Were Here-album, som forhindrede Gasolin’ i at komme helt til tops med Rabalderstræde. Hævnen var dog sød, for ugen efter blev Pink Floyd og al anden modstand skubbet brutalt til side efter Gas 5 var kommet i handelen. Ifølge dagspressen var der blevet forudbestilt 18.000 eksemplarer af pladen, og de næste mange uger blev der langet Gasolin’-plader over disken i rekordfart. Allerede efter 14 dage i handelen var der solgt over 30.000 LP’er, og i februar 1976 kunne Ekstra Bladet melde, at Gas 5 var det mest solgte album i Danmark nogensinde med over 100.000 eksemplarer. At danskerne havde kunnet opleve Gasolin' på slap line i rockkomedien Gas - med Gasolin' på tv i midten af december har sandsynligvis bidraget til et øget salg, og i det hele fyldte Gasolin' ganske meget i medierne i de måneder. 

Selvom Gasolin’ ikke beholdt salgsrekorden ret længe, fordi ABBA var så bissede at udsende et Greates Hits-album, som omkring en kvart million danskere bare måtte eje, og Shu-Bi-Dua tog den rent danske rekord i 1977 med deres fjerde album, var salgstallene for Gas 5 så afgjort en illustration af, at Gasolin havde opnået en særlig status blandt de hjemlige orkestre. Og hvad angår førstepladser på Top 20, havde selv ABBA ikke en chance. Gas 5 holdt sig nemlig på salgslistens førsteplads helt frem til slutningen af marts 1976 og forsvandt først ud af listen i midten af juli. Her lå Gasolin’ igen øverst på såvel Tipparaden som Top 20 - denne gang med henholdsvis Hva' gør vi nu lille du og livepladen Gasolin’ – live sådan.

Salgsmæssigt kunne de dog ikke hamle op med forgængeren, som i alt mentes at have solgt i 200.000 eksemplarer, da Gasolin’ officielt var gået i opløsning i 1979. Selvom der blev solgt mange Gasolin’-plader, var der heller ikke andre af deres efterfølgende udgivelser, der kunne leve helt op til Gas 5, og på mange måder var den både toppen og starten på nedturen for orkestret.

 

Lots of success

Da 1975 gik på hæld, kunne Gasolin’ stort set ikke blive større i Danmark. De lå øverst på hitlisten, pladerne blev revet væk, og der var udsolgt overalt, hvor de kom, på deres igangværende turné rundt i Danmark. På mange måder forekom det derfor naturligt, at man begyndte at orientere sig mod udlandet, og Gasolin’ var dog også mere end klar på at gøre forsøget. Der var allerede udgivet to albums med engelsksprogede udgaver af gruppens sange, og i denne omgang havde man sågar valgt at blande sprogene allerede på den danske udgivelse.

Gas 5 fandt man således tre engelsksprogede sange: Fatherless Hill, Lonesome Avenue og Good Time Charlie. Som Peder Bundgaard ganske rigtigt beskriver det i sin Gasolin’-biografi, Gasolin’ – Masser af succes, var anmelderne mildest talt ikke imponerede over gassernes evner ud i det engelske, og da de efterfølgende valgte at oversætte resten af pladen, var de fleste nok mere eller mindre enige med musikanmelderen Torben Bille, som gav Gasolin’ følgende svada i M.M:

"Gruppens pladeselskab forsøger i ramme alvor at søge en USA-lancering af gruppen. Men da det amerikanske pladepublikum just ikke er kendt for at foretage sit pladeindkøb af medlidenhed med de udøvende kunstnere og da USA vel har en små 100.000 grupper, der spiller bedre end Gasolin, og da Kim Larsen‘s Valby-engelske udtale ikke en gang herhjemme er en spøg, er chancerne vel så som så for et Gasolin-gennembrud i USA. Bjørn & OK har nok en større chance".
(Anmeldelse af "Live – Sådan" i M.M. 1976-4).

Tingene var afgjort sat på spidsen i Billes udlægning, men det var ikke helt ved siden af. Gasolin’ var specielle i Danmark med deres friske og mundrette danske tekster tilsat international lyd, men lettere klodsede engelske tekster til international lyd var bare ikke noget særligt. Det eneste særpræg var vel egentlig Kim Larsen tykke accent og hans hørbare problemer med de engelske gloser, og selvom accenter kan være charmerende og ligefrem sælge plader, var det næppe en fordel i dette tilfælde.

At man så desuden havde valgt at lave deciderede oversættelser af Masser af succes og Kvinde min i stedet for at skrive en ny tekst, der passede bedre på engelsk, bidrager til, at Gasolin’s store internationale satsning mest af alt udgør et kuriosum. Hverken Lots of Success eller Lady oh Lady når de danske forlæg til sokkeholderne, og af Gasolin’s engelsksprogede repertoire er det vel egentlig kun This is My Life, som kan siges at høre blandt deres største og mest elskede sange.

Under alle omstændigheder fik Gasolin’ aldrig det store internationale gennembrud, og selvom de fortsat var meget populære i Danmark, sluttede festen i sensommeren 1978. Kim Larsen, som allerede i 1973 havde storhittet med solo-albummet Værsgo, fik efterfølgende mindst lige så stor succes og er blandt andet indehaver af danmarksrekorden for flest solgte albums med Midt om natten fra 1983, som til dato er solgt i over en halv million eksemplarer. Den danske befolkning havde med andre ord på ingen måde fået nok af forsangeren fra Gasolin’, og det orkester, han var en del af i 1970’erne, er også stadig i mange danskeres hjerter.

 

Rabalderstræde forever

Gasolin’s position i dansk rockhistorie er velkendt. Selvom de faktisk blev overgået salgsmæssigt af Shu-Bi-Dua i de resterende år af 1970’erne, har de sidenhen opnået en helt særlig status, og når Danmarks Rockmuseum åbner officielt i 2014, ligger det naturligvis på Rabalderstræde.

At man havde valgt at bruge netop denne sangtitel, da man i 1991 udsendte opsamlingsalbummet Rabalderstræde Forever, vidner på samme måde om, at det ikke var en hvilken som helst sang, de fik øverst på Tipparaden dengang i 1975. At Rabalderstræde Forever nåede førstepladsen på hitlisten, fortæller i sig selv en del om, at danskerne aldrig har glemt Gasolin’, som da også kom med, da den danske Kulturkanon blev sammensat i 2006.

Det var godt nok ikke Gas 5, der blev kanoniseret, men derimod livepladen fra 1977. Seks af de 14 numre på Gasolin’ Live sådan er dog hentet fra denne plade, som dermed er ganske pænt repræsenteret i den danske Kulturkanon. Egentlig kunne man sagtens argumentere for, at Gas 5 havde været et mere naturligt valg, fordi det var den plade, som for alvor bragte Gasolin’ til tops.

----------------

De nævnte tv-udsendelser fra 1970'erne og en masse andet Gasolin'-relateret materiale  kan ses og høres på dr.dk/bonanza.

For en samlet fremstilling af Gasolin's historie henvises til Peder Bundgaards Gasolin'-biografier.

Gasolin'-logoet og gengivelsen af pladecovers er sket efter aftale med Peder Bundgaard, som har designet begge dele.

De omtalte hitlister kan ses her og herdanskehitlister.dk.