En Wannabe Darth Vader / De Skal have baghjul nede i Touren – Nephew / Drengene fra Angora

Uge 31, 2004, Tjeklisten, #1/#2

Forfatter: Henrik Smith-Sivertsen

Da Simon Kvamm slog Simon Kvamm

I sidste uge af juli 2004 opnåede rockorkestret Nephew for første gang en førsteplads på en dansk singlehitliste. På andenpladsen lå satiregruppen Drengene fra Angora med en slagsang for det fiktive cykelhold Team Easy On. For medlemmerne i såvel Nephew som Drengene fra Angora var den stjernestatus, som placeringerne på hitlisterne i 2004 klart afspejler, noget ret nyt. Det gjaldt også for Nephews forsanger, som i den grad var i mediernes søgelys det år. Ikke kun på grund af Nephews gennembrud, men også fordi han samtidig var fremtrædende medlem af Drengene fra Angora. Den kombination var ganske utraditionel, og det blev der i den grad skrevet om det år.

 

Sommeren 2004

De skal have baghjul nede i Touren med Drengene fra Angora var sommerens og årets ubetinget største salgshit i 2004. Sangen blev udsendt på single torsdag den 2. juni 2004. Ugen efter gik sangen direkte ind på førstepladsen på den officielle singlehitliste og blev liggende på denne position frem til slutningen af august. Dertil kommer, at man skal helt frem til januar 2005 for at finde en salgsliste uden sangen.

Da året var gået havde over 30.000 danskere købt De skal have baghjul nede i Touren på single. Det var særdeles mange på et tidspunkt, hvor køb af digitale filer på Internettet endnu ikke var almindeligt, og albummet derfor stadig var hovedformatet. Det er derfor ikke overraskende, at Drengene fra Angoras album, som udkom i oktober, solgte omtrent tre gange så meget som singlen. Her var De skal have baghjul nede i Touren selvfølgelig også med.

Også på Danmark Radios stemmebaserede hitliste, Tjeklisten, strøg den direkte ind på førstepladsen i midten af juni og holdt denne placering indtil slutningen af juli. I uge 31 blev Drengene fra Angora nemlig overhalet af rockorkestret Nephew og deres En Wannabe Darth Vader. Det var en af de tre forsangere i Drengene fra Angora ikke synderligt ked af. Han var nemlig også forsanger og frontfigur i Nephew. Det var således første gang rockmusikeren Simon Kvamm slog komikeren Simon Kvamm.

 

Drengene fra Angora

Drengene fra Angora var nemlig en satiregruppe. De havde i Danmarks Radios regi underholdt danskerne gennem foråret med en parodi på et talkshow med faste gæster og forskellige båndede indslag. Foruden Kvamm bestod gruppen af Rune Tolsgaard og Esben Pretzmann. Året forinden havde alle tre medvirket i en anden DR-satireserie, hvor man fulgte en fiktiv rockerklub i provinsen. Serien blev forholdsvis populær, og det samme gjorde ikke mindst Kvamms karakter, den bøvede Baune, som også gled med over i den nye serie.

Under eget navn udfyldte Simon Kvamm værtsrollen i Drengene fra Angora. Her forsøgte han at få de øvrige medvirkende, som bestod af en talentløs suppe-steg-og-ismusiker, der ikke kunne spille selv de mest enkle sange, og en lige så håbløs komiker, til at præstere på et blot nogenlunde acceptabelt niveau. Meget forudsigeligt endte det skidt hver gang, men netop det tilbagevendende skema var meget virkningsfuldt. Når det blev for slemt, kunne værten passende sætte et indslag i gang.

Her fik drengene frit afløb for deres hang til skæve karakterer, hvoraf kun Kvamms Baune-figur var genbrug, og ikke mindst musikalske parodier, hvoraf blandt andet Nik & Jay-parodien Kun minderne tilbage var ganske godt ramt. Midt i bullseye var dog en helt anden idé, som i den grad fik Drengene fra Angora på Danmarkskortet.

 

Team Easy On

”Og nu, hvor vi er ved cykelsport, så regner mange med, at det bliver tyskeren Jan Ulrich, der skal udfordre amerikaneren Lance Armstrong i årets Tour de France. Men løbets femdobbelte vinder får nu konkurrence fra en uventet front. Et splinternyt dansk cykelhold står nemlig på spring”
Claus Borre, DR Sporten 2004, ukendt dato. 

Et af de faste indslag i Drengene fra Angora var en parodi på tidens meget populære dokusoap-format. Allerede fra første udsendelse kunne man følge det fiktive cykelhold Team Easy On i deres forberedelser til årets Tour de France. Holdet ejer, den storrygende Henning Primdahl, var sikker på, at han med kondomfirmaet Easy On i ryggen ville få tildelt et wild card af arrangørerne og havde store forventninger til, at holdet ville komme til at spille en hovedrolle i Frankrig. At han så kun havde to ryttere, bjergrytteren Bobby Olsen med tilnavnet ”Oksen fra Hammel” og sprinteren Pim de Keysergracht, og havde nogle noget aparte forestillinger om, hvad det krævede at få succes indenfor cykelsporten, gav stof til en af de mest populære danske satireserier gennem tiden.

Føljetonen ramte særdeles bredt og det var på ingen måde overraskende, at Team Easy On endte på toppen af de danske hitlister, da de forud for Touren indspillede og udsendte De skal have baghjul nede i Touren.

De skal have baghjul nede i Touren

”Ikke mere kællingesnak, nu er den her satanedeme, en stor slagsang, så vælter vi satanedeme Paris”.
Henning Primdahl i B.T. 4. juni 2004.

De skal have baghjul nede i Touren blev vist første gang i ottende afsnit i Team Easy On-sagaen. Simon Kvamm og de øvrige medlemmer i Drengene fra Angora havde nærstuderet fortidens slagsange, og med slet skjult reference til især Re-Sepp-ten fra 1986 fik den på alle tangenter - og med de tykkeste klichéer for fuld udblæsning. Alligevel, eller måske netop derfor, blev sangen altså straks et gigantisk hit og blev spillet og købt længe efter, den sidste rytter havde kørt over målstregen på Champs-Élysées.

Sangen er sidenhen blevet en klassiker, som bliver hevet frem hvert år i Tour de France-sæsonen. Det skyldes måske, at det udover Kraftwerks Tour de France ikke just vrimler med cykelsange, men omvendt viser det, at det var særdeles kompetent håndværk, der lå bag dengang i 2004. Humoren var og er i orden, men det er nok i mindst lige så høj grad det musikalske overskud, som har sikret såvel denne, som flere af de andre parodier fra Drengene fra Angora, overlevelse. For Simon Kvamms vedkommende skulle musikken efterhånden komme til at fylde mere end komikken, hvilket Nephews overtagelse af Tjeklistens førsteplads i slutningen af august 2004 fint symboliserer.

 

Nephew

Nephews historie er ofte beskrevet: Orkestret blev dannet allerede i 1996 efter at Simon Kvamm og Kristian Riis mødte hinanden på musikvidenskab i Århus. De droppede begge ud og fandt andre studieveje, men Nephew bestod og debuterede på cd i 2000. Gennembruddet udeblev og orkestret røg ind i en massiv krise. De overvandt den dog, men valgte at skrue ned for blusset og være mindre ambitiøse. Derfor havde de alle andre karrierer, da Nephew pludselig slog igennem i begyndelsen af 2004. De havde sendt en demo-cd ind til P3, og fra den blev Movie Klip udvalgt til Ugens uundgåelige og derfor spillet mange gange i den første uge af januar 2004. Herefter gik det slag i slag.

Det begyndte at tikke ind med spillejobs, en ny pladekontrakt kom i hus, og da albummet USADSB udkom i slutningen af juni samme år, gik det direkte ind på salgslistens førsteplads. Ved årskiftet 2004/2005 blev der stadig solgt masser af Nephew-cd’er, og man skal helt frem til begyndelsen af november 2005, før USADSB ikke længere var at finde på albumhitlisten.

At En Wannabe Darth Vader nåede Tjeklistens førsteplads i uge 31, lå således fint i tråd med Nephews hastigt stigende popularitet. Ugen efter optrådte de på Skanderborg Festival for et ellevildt publikum, som kunne synge med på alle sangene fra det orkester, som bare otte måneder tidligere var stort set ukendte.

Mens de andre bandmedlemmer efterfølgende kunne tage hjem for at holde en velfortjent weekend, blev Simon Kvamm i Skanderborg. Lørdag var det nemlig tid til blåt hår og cykeltøj. Sammen med de andre drenge fra Angora optrådte han således, da Team Easy On var på programmet på hovedscenen foran 35.000 jublende festivaldeltagere ved frokosttid. Også søndagen bød på underholdning fra Drengene fra Angora, og hvis nogen var i tvivl inden Skanderborg Festivalen 2004, stod det nu klart for enhver, at Simon Kvamm var blevet noget nær folkeeje på meget kort tid.

 

Simon Kvamm er mig

At Simon Kvamm slog igennem som komiker og rockmusiker i nøjagtigt samme periode, var ret usædvanligt, og ikke overraskende var det i høj grad et centralt tema i de mange interviews, som Simon Kvamm måtte lægge krop til i løbet af 2004. For hvordan kunne man det ene øjeblik fjolle rundt som bøvet rocker eller dopet rytter med blåt hår og stramme cykelshorts i rollen som Pim de Keysergracht og det næste forvente at blive taget alvorligt som rockmusiker? Det så journalisterne i hvert fald som et potentielt problem, for det var oppe at vende i stort set alle artikler det år.

Simon Kvamm svarede for sig det bedste, han havde lært, og han havde tydeligvis lært en del. Efter at være droppet ud af musikvidenskab kom Kvamm nemlig ind på journalisthøjskolen og var næsten færdig, da han slog igennem som komiker og musiker i 2004. I forbindelse med sin uddannelse havde han blandt andet arbejdet som tilrettelægger i forbindelse med realityprogrammet Big Brother og fra første parket kunnet iagttage, hvordan deltagerne blev mødt af pressen. Deltagerne i Big Brother gik direkte fra anonymitet til berømmelse, og selvom omstændighederne var nogle andre, da Kvamm selv stod for tur i 2004, har det utvivlsomt været lærerigt at se, hvordan andre havde håndteret situationen på mere eller mindre heldige måder. Under alle omstændigheder klarede Kvamm det rigtigt god

Han stillede sig venligt, men alvorligt, til rådighed for stort set alle journalister, der henvendte sig. Netop alvoren var meget kendetegnende. Kvamm forholdt sig uden omsvøb til det forhold, at andre, heriblandt åbenbart en del journalister, havde vanskeligt ved at se samme person udfylde rollerne som komiker og ”seriøs” rockmusiker. Han kom dem i forkøbet ved selv at formulere problematikken særdeles fint, hvilket følgende citat fint illustrerer:

»De fleste synes, det er fedt. Men der er også enkelte, der bliver lidt skuffede og siger, øv, hvorfor nu det, prøv nu lige at stoppe det der klovneri. Ham, der synger i bandet, rockforsangeren selv, er samtidig en kæmpe-idiot som Baune. Det passer slet ikke sammen. Mange bygger jo en mytologi op omkring et band. Man danner sig nogle billeder med stoffer, hårdt tourliv og rocktekster skrevet med blod på en serviet. Sådan er det ikke med os, for jeg har nogle gange blåt hår og overskæg og snakker mærkeligt hollandsk på TV om fredagen. Så er det ikke så enstrenget. Det kan jeg godt lide - at frontfiguren ikke er ubetinget sej og rocksanger-agtig.«
Simon Kvamm, Berlingske.dk, 23.04.2004.

Det smarte var, at Kvamm generelt fremstillede den rockmytologiske kliché, ’hvor man forestiller sig, at musikerne sidder og sniffer kokain og knepper helt vildt på et hotelværelse eller ser længselsfuldt ud i regnen og overvejer at begå selvmord’ (Simon Kvamm i B.T. 8. maj 2004), så rammende, at det var tydeligt for enhver, at det netop var og er en kliché. I hvert fald var det vanskeligt at sige ham imod uden at komme til at lyde tåbelig og forstokket, og det var der da heller ikke nogen, der gjorde. At han så ret hurtigt begyndte at nedtrappe karrieren som komiker, kunne tyde på, at det måske ikke var så nemt at navigere mellem rollerne, som det så ud til.

Siden gennembruddet i 2004 har Simon Kvamm etableret sig som en af dansk rockmusiks sværvægtere. Efter USADSB fulgte Interkom kom ind i 2006 og DanmarkDenmark i 2009. På alle albums finder man den blanding af engelske og danske ord, de kontant afsluttede strofer og den Depeche Mode-inspirerede lydkulisse, som er Kvamms varemærker. Kvamm har et udpræget øre for ord, der hægter sig fast i hjernen, de såkaldte hooks. Sådan et er En Wannabe Darth Vader, som er et godt eksempel på, at et billede såvel som en tekst ikke nødvendigvis behøver give mening for at virke efter hensigten. Og det gør Kvamms ord i en grad, så han efterhånden giver de fleste andre danske musikere baghjul.

Hvorvidt han i så fremtiden atter vil iføre sig fjollede kostumer og give plads til sit uomtvisteligt store komiske talent, må tiden vise.

----------------

På Nephews youtubekanal kan man finde en liveudgave af 'En Wannabe Darth Vader'.

Såvel musikvideo med 'De skal ha' baghjul nede i Touren' som alle afsnit med Team Easy On kan nydes på http://www.dr.dk/satire/teameasyon.

Den pågældende Tjeklsiten-liste fra 2004 kan ses herdanskehitlister.dk.