Bestilling og benyttelse af håndskrifter

Bestilling af håndskrifter
Håndskrifter kan ses på Læsesal Vest. Bestil venligst gennem Det Kongelige Biblioteks katalog REX.

Log først ind som bruger. Hvis du ikke er oprettet, kan det gøres her (forskere, der ikke er ansat på Københavns Universitet, skal normalt oprette sig som private brugere)

Fremsøg det ønskede materiale ved at søge på ophavsperson, titel og/eller opstillingssignatur (værk-ID)*.

Bemærk, at der ofte er væsentlige bibliografiske oplysninger eller detaljerede oversigter over arkiver under "Links".

I nogle tilfælde er de enkelte æsker/bind blevet registreret og stregkodet enkeltvis, men for hovedparten af materialet fra Håndskriftsamlingen er det nødvendigt at lave en manuel bestilling. Når du har fundet katalogposten, kan du se, hvilke bestillingsmuligheder, der er:

  • Registreret materiale: Du kan bestille de enkelte æsker, du vil se, på samme måde som en bog. Klik på "Se bestillingsmuligheder" og vælg "Bestil". Angiv den sidste dato, du er interesseret i materialet. 
     
  • Ikke registreret materiale: Hvis teksten under Bestil siger, at der ikke er registrerede eksemplarer, skal du vælge "Foretag manuel bestilling" under Andre tilbud. "Foretag manuel bestilling" fører dig videre til en forudfyldt formular. Anfør her i notefeltet, hvilken del af arkivet (f.eks. æske/kapsel 10-12, breve fra XX til XX) der ønskes, hvis det drejer sig om et større arkiv eller du kun har brug for at se en delmængde. Angiv herefter den første dato, du ønsker at se materialet, og send formularen.

Du modtager en mail, når materialet er klar til brug på læsesalen.

Kan det ikke lade sig gøre at bestille i REX, eller har du særlige spørgsmål til bestillingen, kan du sende en e-mail til kontakt@kb.dk. I så tilfælde skal der i mailen angives opstillingssignatur/værk-ID, navn(e), indhold/titel, hvornår materialerne ønskes benyttet og lånerens navn og adresse.

Leveringstiden på håndskrifter kan være op til 48 timer. Bemærk, at nogle arkiver opbevares på et fjernmagasin, hvor der kan være op til en uges leveringstid. Få flere oplysninger på bibliotekets side om leveringstider
Man må have op til 10 enheder liggende på hylden ad gangen på Læsesal Vest.

Før benyttelse af håndskrifter skal nye lånere på biblioteket indmeldes elektronisk (her), og i læsesalens skranke udleveres en ansøgningsblanket til det særlige læsesals ID-kort som kræves til benyttelse af håndskrifter. Medbring sundhedskort (udenlandske lånere skal medbringe pas).

*Opstillingssignaturer kan f.eks. være "NKS 3421 kvart", "Thott 958 oktav", eller "Acc. 1990/24". Bemærk, at hvis formatet indgår i opstillingssignaturen, er det skrevet ud på dansk, dvs. "folio", "kvart", "oktav", man kan altså ikke finde "NKS 4647 4°", men "NKS 4647 kvart". ). Afgræns evt. til materialetypen "håndskrifter" yderst til højre i søgebilledet.
Ved bestilling af korrespondancer fundet i Håndskriftsamlingens brevbase i følgende samlinger: Palsbo, NBU, NBD, NBD 2. rk. og Troensegaard Autografsamling I, søges i REX på samlingens navn (f.eks. NBD eller Troeensegaard) samt ordet bestilling. Afgræns evt. til håndskrifter.

Benyttelse af håndskrifter
Håndskrifter skal altid benyttes med rene, tørre hænder. Alle håndskrifter skal benyttes med yderste varsomhed. Håndskrifterne må ikke udsættes for nogen form for vold eller anden manipulation, der kan påvirke deres fysiske tilstand; f.eks. ved forceret åbning af et håndskrift, der kan medføre skade på bindet. Såfremt der er tvivl om håndteringen af et håndskrift, skal læsesalens eller samlingens personale rådspørges.

Enkeltdele af et håndskrift, herunder breve, enkeltblade og andre løse papirer skal under arbejdet forblive liggende i den orden, hvori de udleveres.

Til egne notater må – udover computer – kun anvendes blyant. Andre skriveredskaber (kuglepen, fyldepen eller andet) må ikke fremtages under arbejdet med håndskrifter.

Det Kgl. Biblioteks bevaringsafdeling fraråder anvendelse af handsker til papir og pergament. Brug af handsker anbefales kun i særlige tilfælde ved håndtering af særlige bogbind, såsom tekstilbogbind, lakbogbind, moderne kunstbogbind og bogbind af metal. Derudover kræver fotos af alle typer, negativer og positiver, altid handsker.