Fra Sibirien til Moskva

Torsdag aften, d. 22. oktober 2009, havde den georgiske ballet i Tbilisi premiere på en nyrevideret udgave af August Bournonvilles sidste ballet Fra Sibirien til Moskva.

Balletmesteren rejste i foråret 1874 til Rusland, hvor han besøgte St. Petersborg og Moskva. Han blev meget indtaget i landet og tog sine indtryk fra rejsen med sig til Danmark, hvor han skabte balletten Fra Sibirien til Moskva som en hyldest til Rusland.

Balletten havde oprindeligt premiere i december 1876 på Det Kongelige Teater med musik af komponisten Carl Christian Møller, men den har ikke været opført i Danmark siden 1904. Den er nu blevet rekonstrueret af Frank Andersen, Dinna Bjoern, Anne Marie Vessel Schlüter og Eva Kloborg med assistance på musiksiden af Ole Nørlyng og dramaturgisk konsulent Christian Kronman.

Det Kongelige Bibliotek har det originale partitur fra C.C. Møller samt flere afskrifter til brug for opførelser på Det Kongelige Teater, bl.a. et repetitørparti fra 1876. De mest fremtrædende numre fra balletten, Kosakkerne, Frihed og Hæder samt Afsked og Plan til Flugt blev også hurtigt efter premieren udgivet i et klaverarrangement til at spille hjemme i stuerne. Der blev også udgivet en libretto til balletten, så man kunne følge dens handling.

Klaverudtog til en lang række Bournonville-balletter, deriblandt Fra Sibirien til Moskva, kan findes online

Se mere om ballettens historie og dens nyopførelse