Nyheder fra Musik og Teater dec. 2015 - jan. 2016

 


alettes julehjerte 2015 -aKreation af Alette Scavenius

 


Musik- og Teatersamlingen ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår!


Bachs letzte Oper

Bachs Letzte Oper 2

Det Kongelige Bibliotek har modtaget en del materiale vedr. operaen ”Bachs letzte Oper”, skrevet af den amerikansk komponist Stanley Walden til en libretto af den danske forfatter Jess Ørnsbo. Operaen er fra 2000, og initiativet til at få den skrevet blev oprindelig taget af Fonden Den Danske Opera. Operaen endte dog med at blive uropført i 2002 på Theater Erfurt i Tyskland og har endnu ikke været opført i Danmark.

Materialet indeholder bl.a. partitur, klaverpartitur, stemmer, libretto, en lydoptagelse samt forskelligt håndskrevet materiale, og det er søgbart i REX.

Til top


Dansk Folkemindesamling bidrager til svensk folkevise-værk

en alldeles... Dansk Folkemindesamling bidrager til svensk folkevise-værkAntologi med ni artikler om folkevisernes betydning i Norden.

I anledning af 200-året for den første udgave med indsamlede svenske folkeviser holdt Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur i 2014 et seminar i Uppsala. Nu er der herfra udgivet en antologi med ni artikler om folkevisernes betydning i Norden set i historisk perspektiv.

Forfatterne er kulturforskere fra Sverige, Danmark, Norge og Finland. To af Dansk Folkemindesamlings medarbejdere har bidraget til publikationen. Seniorforsker Jens Henrik Koudal har skrevet om ”Stadier i skabelsen af en nordisk nationalmusik 1780-1850” og projektforsker Lene Halskov Hansen om ”Ironi og forvirring i 1800-tallet – perspektiver på viseforskningens alvor og almuens humor”.

Märta Ramsten & Gunnar Ternhag (red.): ’En alldeles egen och förträfflig National-Musik’. Nio författere om Svenska folk-visor från forntiden (1814-1818). Uppsala: Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur 2015. 139 s.
 
Til top


Henrik Smith-Sivertsen ansat som seniorforsker i Musiksamlingen

Tirsdag den 1. december 2015 tiltræder Henrik Smith-Sivertsen en stilling som seniorforsker ved Musik- og Teatersamlingen inden for området dansk populærmusik.

Henrik er uddannet cand.theol. og blev i 2008 ph.d. på en musikvidenskabelig afhandling med titlen Kylling med soft ice og pølser. Heri behandler Henrik et emne inden for populærmusik, og det er netop som forsker i dansk populærmusiks historie, at han i de senere år har været aktiv og er blevet kendt også uden for forskermiljøet af en bred skare af radiolyttere, tv-seere og avislæsere.

Henrik, som siden 2011 har været forsker i Musik- og Teatersamlingen, har i sin forskning og sin forskningsformidling stillet skarpt ind på bl.a. hitlister, Musikradioen og Melodi Grand Prix. Desuden har han beskæftiget sig med emner inden for sanghistorie og populærmusikkens historie i bredere forstand. Blandt sine kommende arbejdsopgaver vil Henrik få indsamling og bearbejdelse af dokumentation af populærmusikken i Danmark. Dette arbejde vil helt sikkert give sig udslag i hans forskning, og resultaterne af dette arbejde vil blive formidlet bl.a. til det brede publikum, Henrik allerede nu har kontakt til gennem medierne.

Læs mere om hans forskning her

henrik smith sivertsen musik senioforskerSeniorforsker Henrik Smith-Sivertsen

Til top


Kim Borgs samling

kim borg fra wikipedia

Basbaryton og komponist Kim Borg (1919-2000)

Biblioteket har modtaget den finskfødte basbaryton og komponist Kim Borgs (1919-2000) samling af nodemanuskripter. Borg studerede forskellige steder i Europa og debuterede i 1951 i La Bohème i Aarhus. I årene efter fulgte en stor international karriere, der førte ham til bl.a. festivalerne i Salzburg og Glyndebourne og til Metropolitan i New York. I 1980 trak han sig tilbage fra scenen, men fungerede i endnu en årrække som professor i sang på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Samtidig komponerede Kim Borg, og hans produktion omfatter flere forskellige genrer – hvad også de modtagne nodemanuskripter vidner om. En del er for sangstemme med akkompagnement af orkester eller få instrumenter, men der er også kammermusik, værker for soloinstrument, korværker, symfonier og en koncert for basun og orkester. En af de morsomme titler er Frk. Jensens leverpostej for bas og symfoniorkester. Derudover er der orkesterarrangementer af en række internationale komponisters værker og en del udsættelser af folkeviser fra hele Norden.

Samlingen er tilgængelig til gennemsyn på Læsesal Vest og kan bestilles via REX.

Til top


Dramatisk Bibliotek har modtaget flere nye arkiver

 Elsa Marianne von Rosen
Primaballerina Elsa Marianne von Rosen

Dramatisk Bibliotek har de seneste måneder fået mange store og vigtige arkiver ind; heriblandt primaballerina Elsa Marianne von Rosen og ballethistoriker, direktør Allan Fridericias arkiv samt dramatikeren Leif Petersens arkiv.

Elsa Marianne von Rosen (1924-2014) var svensk født, men boede i Danmark med sin danske mand, Allan Fridericia (1921-1991). Sammen skabte de Den Skandinaviske Ballet, hvor hun fungerede som primaballerina, koreograf og pædagog og han som scenograf og direktør. Her skabte de bl.a. Bournonvilles ballet Sylfiden og en koreograferet dramatisering af Herman Bangs novelle Irene Holm, som de turnerede med overalt i Skandinavien. Elsa Marianne von Rosen var 1970-76 chef for balletten ved Göteborg Stora Teatern og fra 1980-87 for Malmö Stadsteater, mens Allan Fridericia både var chef for Aarhus Teater, Andelsteatret samt balletkritiker ved Information og kulturredaktør ved Land og Folk. Det er et uhyre omfangsrigt materiale, som omfatter koreografier, noder, udklip, artikler, researchmateriale samt hundredevis af breve, som parret skrev til hinanden, næsten dagligt, når de arbejdede i hvert sit land.

Leif Petersen (f. 1934) har en kolossal produktion bag sig af succesrige teaterstykker (55 stk), TV-dramaer (18 stk), radiodrama (25 stk), fem film og en musicallibretto – med kendte titler som Nu går den på Dagmar (film 1973),  Medaljens bagside (Fiolteatret 1974), Jorden rundt i 80 dage (Folketeatret 1981), Fiskerne (TV-drama 1977) og mange andre. Alle manuskripterne samt korrespondancer vedrørende opsætningerne er nu indlemmet i Dramatisk Biblioteks samlinger.


Det Kongelige Bibliotek lancerer sin egen mediekanal

Mediekanalen, der tilgås via Det Kongelige Biblioteks hjemmeside, er oprettet ud fra et ønske om at dele oplevelser fra den danske kulturarv med så mange som muligt. Selv om man ikke bor i København vil man fremover alligevel kunne få glæde af de forskellige kulturtilbud Det Kongelige Bibliotek tilbyder.

Man kan bl.a. se foredrag og interviews, men også spændende præsentationer af bibliotekets unikke samlinger, deriblandt Musiksamlingens manuskript af J. S. Bach "Mein Herze schwimmt im Blut".

Se kanalen her

mediekanal
Det Kongelige Biblioteks nye mediekanal

Til top


Læsesal E vest dørskiltTil top

Jule-åbningstider på Læsesal E Vest

Jule-åbningstider:
21-22/12 kl. 9-19
23/12 kl. 9-17
24-27/12 lukket
28-30/12 kl. 9-19
31/12-1/1 lukket
2/1 kl. 10-17
Læs mere om juleåbningstider her

Normale åbningstider:
Mandag-fredag kl. 9-21
Lørdag kl. 10-17
Søndag lukket

Læs om generelle åbningstider i Diamanten og på andre af Det Kongelige Biblioteks adresser


Nye bøger

Musik - oktober og november
Teater - oktober og november

Facebook-sider

> Dramatisk Bibliotek - Det Kongelige Bibliotek 
> Musiksamlingen - Det Kongelige Bibliotek
> Danske Hitlister 1963 - 2010
> Melodi Grand Prix-historie

Til top

> Se tidligere nyhedsbreve
Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
Abonnér på dette nyhedsbrev