Nyheder fra Musik og Teater

August-september 2015

 


Udstilling om Nielsen, Sibelius og Grieg

node manuskript carl nielsen Blæserkvintet

Carl Nielsens originalmanuskript af Kvintet for Blæser fra Det Kongelige Biblioteks musiksamling

I forbindelse med Diamantensemblets koncert ”Nordisk Buket” den 15. september med musik af Carl Nielsen, Edvard Grieg og Jean Sibelius udstiller Musiksamlingen udvalgte nodemanuskripter m.v. med relation til de tre nordiske komponister.

Udstillingen vil kunne ses i perioden 28. august til 15. september i montrerne ved Dronningesalen i Den Sorte Diamant. Læs mere om koncerten her.

Til top


Odin Teatrets arkiv fejres 31. august
odin - Ode to Progress 3
Oplev et udsnit af Odin Teatrets forestilling 'Ode til Fremskridtet' den 31. august. Instruktion: Eugenio Barba. Foto: Rina Skeel

Den 31. august kl. 17 markeres første etape af overdragelsen af Odin Teatrets store og værdifulde arkiv til Dramatisk Bibliotek på Det Kongelige Bibliotek med et arrangement på Kirkebybroen i Den Sorte Diamant.

Odin Teatrets arkiv vil stadig have sit virke i Holstebro takket være støtte fra Færch Fonden, men overdragelsen er en enestående mulighed for at bevare en teaterhistorisk perle.
Odin Teatrets skuespillere vil i forbindelse med overdragelsen opføre et ca. 20 min. langt uddrag af én af deres kendteste forestillinger 'Ode til Fremskridtet' ('Ode to Progress'), iført fantastiske kostumer og ledsaget af inciterende karnevalsmusik. Læs mere om forestillingen her.
Efter forestillingen vil der være taler af Odin Teatrets leder, Eugenio
Barba og lederen af Dramatisk Bibliotek, Alette Scavenius.

Desuden kan du læse Alette Scavenius' artikel om samlingen i Diamantbladet her.

Til top


Specialedag 17. september

Se originalerne. Mød eksperterne!

Skal du til at skrive speciale? Eller er du allerede så småt gået i gang, men mangler inspiration, materiale, eller råd og vejledning?
Så kom forbi Den Sorte Diamant den 16. september, hvor vores hold af eksperter vil stå klar med gode forslag til, hvordan Det Kongelige Biblioteks samlinger kan forsyne dig med idéer og materiale til specialet.

Læs mere her

specialedag-2015-webillustration_mini
Til top


Hanns Eisler-konference 17.-19. september
HannsEisler
Den tysk-østrigske komponist Hanns Eisler (1898-1962)

"Neue Sachlichkeit, Political Music, or Vernacular Avantgarde?" - Et internationalt symposium med undertitlen Hanns Eisler and his Contemporaries finder sted i Blixen-salen i Den Sorte Diamant den 17. -19. september.

Det arrangeres af Det Internationale Hanns Eisler-Selskab i samarbejde med Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek og byder på oplæg og diskussioner fra danske og internationale forskere.

Alle er velkomne til foredragene, der strækker sig fra torsdag kl. 13 til lørdag kl. 13.30, men det er nødvendigt at tilmelde sig (på www.eisler2015.ku.dk fra primo august) – også hvis man blot har tænkt sig at komme en del af tiden.

I tilknytning til symposiet er der arrangeret to koncerter. Den ene finder sted torsdag aften på Riddersalen, og fredag aften er der koncert i Dronningesalen, hvor uddrag af Eislers musik til Bertolt Brechts Rundhoder og Spidshoder samt Bernhard Christensens musik til PH’s Danmarksfilm vil kunne høres.

Se nærmere om symposiet på konferencens hjemmeside, Hanns Eisler-Selskabets hjemmeside og læs om introduktionen til koncerten kl. 19 og selve koncerten i Dronningesalen kl. 20.

Til top


Nyt Klenau-manuskript
 klenau manuskript König lear 2
Et hidtil ukendt tidligt værk af Paul von Klenau: Ouverture zu 'König Lear'

Det Kongelige Biblioteks samling af musikmanuskripter efter den danske komponist Paul von Klenau (1883-1946) er netop blevet forøget med et hidtil ukendt tidligt værk, nemlig hans Ouverture zu ’König Lear’ fra 1905.

Der er tale om en blækrenskrift på 39 partitursider – efter alt at dømme i Klenaus egen hånd – med en række håndskrevne korrekturrettelser.
Der er sandsynligvis tale om en koncertouverture, hvor man ikke mindst lægger mærke til en meget omfattende blæserbesætning.

Læs mere


Nye værker støttet af Statens Kunstfond

Det Kongelige Bibliotek har i juni måned modtaget dokumentationsmateriale for de bestillingsværker, der har modtaget støtte i perioden 2013-14 fra Legatudvalg for Musik, Statens Kunstfond.

170 værker har modtaget støtte. Ca. tre fjerdedele har indsendt noder som dokumentation – flest i digital form. En fjerdedel har indsendt lydoptagelser, og nogle få har dokumenteret med video eller billeder. Flere har sendt forskellige medier til det samme værk.
De værker, der har modtaget støtte, repræsenterer et bredt udvalg af genrer og besætninger.
5 værker er skrevet til bigbandet ’New Music Orchestra’, 4 værker er lavet til SPOR festivalen, bl.a. Regin Petersen ”Soundtrack to self” og Niels Rønsholdt ”Ord for Ord”. Figura Ensemble må siges at være 'topscorer' med hele 9 nye værker, bl.a. Niels Marthinsen ”A Heartless”, Mette Nielsen ”Jeg vil ikke falde” og Christos Farmakis ”Senile Song”.
Værkerne er overvejende skrevet til danske ensembler, festivaler og institutioner, f.eks. Ensemble Midtvest, Klang Festival og Det Danske Institut i Athen, men også udenlandske ensembler har fået glæde af nye værker, såsom Pelle Gudmundsen-Holmgreen ”’All in one” til Kronos Quartet, Anders Brødsgaard ”String Quartet” og Carsten Bo Eriksen ”String Quartet no. 2” til Jack Quartet.
Det er ikke kun det professionelle musikmiljø, der får nye værker gennem støtteordningen. Kasper Rofelt har skrevet ”Den Kloge lille Skrædder” til Ishøj Kulturskole, og Amatørsymfonikerne har fået ”Tides” af Benjamin de Murashkin.

Den sceniske musik er repræsenteret ved bl.a. Søren Møller ”La Morte Amoureuse” til Københavns Musikteater, Philip Faber ”Fridolin” til Den Rullende Opera, Pete Livingstone ”Klip” til Bådteatret og Anna Katrin Egilstrød ”Plumwine, Highway, Lemon” til Mute Comp. Physical Theatre.

Værkerne kan søges i REX her.

statens kunstfond
1. side af Anders Brødsgaard: Mandala skrevet til Copenhagen Phil

Til top


bestil et foredrag
Til top

Foredragsbørs på nettet

Det Kongelige Biblioteks forskere holder gerne foredrag om de emner, de særligt har beskæftiget sig med eller på anden måde er specielt fortrolige med. Det sker på uddannelsesinstitutioner og selskaber i vore egne nære omgivelser eller i foreninger og sammenslutninger rundt om i landet.

Læs mere om, hvordan man bestiller et foredrag her


Læsesal E vest dørskiltTil top

Åbningstider på Læsesal E-Vest
 
Åbningstider i august:
Mandag-fredag kl. 9-19
Lørdag 10-16
Søndag lukket

Åbningstider i september:
Mandag-fredag kl. 9-21
Lørdag kl. 10-17
Søndag lukket

Læs mere om åbningstider i Diamanten og på andre af Det Kongelige Biblioteks adresser


Nye bøger

Musik - juni og juli
Teater - juni og juli

Til top

Facebook-sider
> Dramatisk Bibliotek - Det Kongelige Bibliotek 
> Musiksamlingen - Det Kongelige Bibliotek
> Danske Hitlister 1963 - 2010
> Melodi Grand Prix-historie

Til top

> Se tidligere nyhedsbreve
Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
Abonnér på dette nyhedsbrev