Nyheder fra Musik og Teater

Juni-juli 2015

 


Mini Rued Langgaard Festival den 6. juni 2015

rued langgaard

Hele eftermiddagen lørdag den 6. juni afholdes en kombination af koncerter og samtaler med Rued Langgaard i centrum.

De tre koncerter à ca. 40 minutters varighed og to samtaler ved indgangen til Dronningesalen tager henholdsvis udgangspunkt i dommedagskunst og kunst for folket ved Jakob Levinsen og gæster. Minifestivalen er en optakt til den egentlige Rued Langgaard Festival, der finder sted den 3.-6. september i Ribe, hvor 150-års fødselaren Carl Nielsen konfronteres med Rued Langgaard under overskriften Antikrist.

Ved minifestivalen i Diamanten spilles der blandt andet uddrag af Langgaards dommedagsopera Antikrist samt kammermusikalske kerneværker af de to komponister. Derudover vil der være mulighed for at se nogle af de originale manuskripter til de værker, der bliver spillet.

Læs mere

Til top


Autografer fra Frode Blus-Pedersen 

Musiksamlingen har erhvervet en samling autografer fra komponisten Frode Blus-Pedersen, der var født i Holbæk i 1930 og døde i Hørsholm 1988. Blus-Pedersen studerede teori og komposition ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og havde der Vagn Holmboe, Finn Høffding og Herman D. Koppel som lærere. I 1957 blev han ansat som signalør på Det Kongelige Teater, hvor han arbejdede til sin død. Herudover spillede Blus-Pedersen i en årrække orgel i De Døves Kirke på Frederiksberg.

Det var i særlig grad den nordiske tradition fra Jean Sibelius via Vagn Holmboe, som optog Blus-Pedersen, men også Béla Bartók var en af hans inspirationskilder. Han debuterede som komponist i 1952 og fik to år senere opført sin Trio for klarinet, fagot og klaver ved Nordisk Musikfest i Helsinki.
De modtagne 15 værker er komponeret i perioden 1951-1978 og spænder hovedsagelig over soloværker, sange med klaver, kammermusik, orkesterværker samt sange med orkester.

Ud over musikværkerne har biblioteket også modtaget koncertprogrammer samt ikke mindst breve til Blus-Pedersen fra Jean Sibelius og Vagn Holmboe.

Frode blus pedersen komponist
Komponist Frode Blus-Pedersen

Til top


musik identitet

Til top

Artikel om musik og identitet i mellemkrigstiden

Seniorforsker Jens Henrik Koudal har publiceret en artikel om musiklivet på en stor sjællandsk gård i mellemkrigstiden.

Herfra har Dansk Folkemindesamling fået et privatarkiv med nogle spændende musiksamlinger og dagbøger, som afspejler perioden fra 1880 til 1960. Materialet afslører, at familien gjorde musikken til en væsentlig del af sin identitet.

Læs hele artiklen her


Trykte noder kan nu også søges i RISM-databasen
 
rism node fra 1777

RISM’s database med nodemateriale fra perioden ca. 1500 til ca. 1850 er nu blevet suppleret med en lang række trykte noder – hidtil har den kun omfattet manuskripter.

Det drejer sig om de 14 trykte registrantbind med værker af enkeltkomponister samt de to bind med registreringer af antologier. Det er nu meget lettere at søge på forskellige parametre: foruden komponist og titel f.eks. også forlag og pladenummer. Samtidig er posterne opdateret, så de både indeholder materiale fra de oprindelige 10 bind og fra de 4 suppleringsbind.

Registreringer, der er kommet ind i løbet af de seneste år, bliver indlemmet snarest. Således vil Det Kongelige Bibliotek i løbet af kort tid bidrage med en række især trykte udgaver fra bl.a. professor Jens Peter Larsens samling.

Man søger nu manuskripter og tryk sammen, men kan let – via afgrænsninger i venstremenuen – sortere resultaterne, og med denne udvidelse er basen et fantastisk redskab til kildesøgning i forbindelse med ældre musik. I alt er der mere en 1 mill. poster i basen.

Basen er tilgængelig via www.rism.info, hvor man også kan læse mere om projektet og se en lille præsentationsvideo.


Læsesal E vest dørskiltTil top

Sommer-åbningstider på Læsesal E-Vest
 
Normale åbningstider i juni måned:
Mandag-fredag kl. 9-21
Lørdag kl. 10-17
Søndag lukket

Sommer-åbningstider (juli-august):
Mandag-fredag kl. 9-19
Lørdag 10-16
Søndag lukket

Læs mere om åbningstider i Diamanten og på andre af Det Kongelige Biblioteks adresser


Nye bøger

Musik - april og maj
Teater - april og maj

Til top 

> Se tidligere nyhedsbreve
Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
Abonnér på dette nyhedsbrev