Nyheder fra Musik og Teater

April-maj 2015

 


Hitlistebøger: En teenagers hjerteblod på KB

hitliste

Det Kongelige Bibliotek har modtaget et lille skat: 7 små kladdehæfter fra 1964-65. De tilhørte Birthe Olsen fra Næstved. Som så mange andre skrev hun radioens hitlister ned. Og i øvrigt også spillelisterne fra andre ungdomsudsendelser. Hun lyttede også til hitlisteprogrammerne på Radio Luxembourg og BBC. Og ja, hun var meget glad for The Beatles.

Hæfterne viser, hvor meget programmerne og musikken betød for hende. Som for så mange andre i hendes generation. Det var en ny verden, der åbnede sig, og i en tid uden Internet og Spotify måtte man være om sig og følge med, når chancen bød sig. Og det gjorde Birthe i høj grad.

Kladdehæfterne vil i første omgang blive brugt i forbindelse med et forskningsprojekt om radiohitlister. Selve hitlisterne, dog kun de danske, kan ses på danskehitlister.dk, som for nyligt er overgået til Det Kongelige Bibliotek.

Til top


Operaseminar om Carl Nielsens Saul og David 15. april 2015

Det er næsten 20 år siden Carl Nielsens første opera Saul og David fra 1902 har gået på Det Kgl. Teater. Fra april i år kan den ses igen i en nyopsætning i anledning af 150-året for komponistens fødsel. I denne anledning arrangerer Dansk Center for Musikudgivelse et seminar om musikalske, teologiske og dramaturgiske sider af operaen.

Gratis adgang (begrænset antal pladser). Læs mere.

carl nielsen komponist - node musik hat
Carl Nielsen (1865-1931)

Til top


ereader
Tusindvis af e-bøger om musik og teater kan læses gratis

Til top

E-bøger om musik og teater

I bunden af nyhedsbrevet har vi vanen tro links til de nyeste indkøb bøger om musik og teater. Disse lister indeholder dog kun bøger i fysisk form. Det Kongelige Bibliotek indkøber og stiller i større og større omfang e-bøger til rådighed for brugerne, og dette gælder også inden for musik og teater. Desværre kan man ikke umiddelbart lave månedslister med de nyeste bøger, men e-bøgerne kan i øvrigt søges på fuldstændig samme måde som de fysiske i REX.

For en indikation af omfanget af e-bøger kan man via dette link se størstedelen af de e-bøger om musik fra 2014, som biblioteket giver adgang til – næsten 1000 resultater i alt! Dog er mange af bøgerne registreret på kapitelniveau, men det drejer sig stadig om langt størstedelen af de nye bøger, biblioteket har anskaffet. En tilsvarende søgning på teater-bøger kan ses her.

Studerende og undervisere ved Københavns Universitet har fjernadgang til alle elektroniske ressourcer, herunder e-bøger, og for andre er der såkaldt ”walk-in adgang”, dvs. at e-bøgerne kan benyttes på Det Kongelige Biblioteks adresser.


Ny udgivelse fra DCM: Værker fra Brødremenighedens musiksamling, Christiansfeld

 
gregor_ms

Første side af orgelstemmen til ”Ach widerholt mir Jesu Leiden” (DK-Ch, R7), en duet for to sopraner, strygere og orgel. Værket er baseret på en af Pierre Malderes sinfoniaer, arrangeret af Christian Gregor.


Brødremenighedens musiksamling i Christiansfeld er i dag en af de største private danske samlinger med værker, der går helt tilbage til byens oprettelse i 1773. I slutningen af 1700-tallet var Christiansfeld, som Brødremenigheden byggede i løbet af ganske få år, berømt for at være et sted, hvor musik både i og uden for kirken var af høj kvalitet og opførelserne ligeså. Man valfartede ligefrem til byen – ikke kun for at shoppe i butikkerne, men også for at høre koncerter, overvære gudstjenester med salmesang og motetter og få en rundvisning i fælleshusene af byens turistguide.

Dansk Center for Musikudgivelse (DCM) har udgivet en samling med 22 meget forskellige kirkelige motetter eller korte kantater, som aldrig før er blevet udgivet. Værkerne viser ikke bare det forholdsvis høje niveau, byens ensemble havde, men afslører også, at mange af byens ca. 700 indbyggere må have deltaget i musikudøvelsen. De udvalgte værker, som er repræsentative for hele samlingen, rækker fra større dobbeltkorige motetter til arier for vokalsolist og orkester. Foruden strygere og orgel (og cembalo) bestod ensemblet af trompeter, naturhorn, oboer, traversfløjter og fagotter; selv harper havde man. Man kunne således sammensætte et orkester på et utal af måder. Mange af komponisterne er i dag forholdsvis ukendte (Johann Ludwig Freydt, Johann Christian Geisler, Christian Gregor, Johann Gottfried Weber), men udvalget indeholder også værker af mere kendte komponister som f.eks. Daniel Gottlob Türk og Johann Heinrich Rolle.

Værkerne giver ikke kun et godt indblik i Brødremenighedens musikudfoldelse, men også en større forståelse for, hvorfor samtiden var så fascineret af menighedens resultater, som foruden handel og uddannelse også gjaldt musikkens betydning i hverdagen.

Køb eller download noderne gratis her


 jazz


Til top

Arkivmateriale fra Det Danske Jazzcenter

I forbindelse med lukningen af Det Danske Jazzcenter købte Det Kongelige Bibliotek Arnvid Meyers private samlinger, som nu er søgbart i databasen REX.

Læs mere her om, hvordan man orienterer sig i materialet.


 rex søgning diamanten computer pc studerende

 Til top

Dansk Musiklitterær Bibliografi med nye muligheder

Dansk Musiklitterær Bibliografi er en oversigt over litteratur om dansk musik og danskeres bidrag til musikforskningen.
Den grupperer sig i to dele: litteratur op til ca. 1950, udarbejdet af musikarkivar Sigurd Berg og efter 1993, udarbejdet til Danish Yearbook of Musicology.

Fra den emnemæssige side kan man gå direkte til en søgning ved at trykke på tallet/bogstavet ud for emnet. Som resultat får man nu den sædvanlige REX-søgegrænseflade.
Hvert resultat i REX er nu forsynet med to knapper, Detaljer og Skaf. I Detaljer kan man nederst se, om Det Kongelige Bibliotek har det pågældende materiale (og selv bestille det direkte derigennem), og ved at trykke på Skaf kan man få biblioteket til at hjælpe med at finde materialet frem.


Carl Nielsen–vandreudstilling kan bestilles af alle interesserede

I anledning af Carl Nielsens 150 års jubilæum præsenterer Odense Bys Museer i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek en ny letvægts-/vandreudstilling om komponisten Carl Nielsen, som kan bestilles af alle interesserede.

Her kan man se nærmere på Carl Nielsens liv og værk, herunder specifikt symfonierne, de folkelige sange og operaen Maskarade. En tidslinje giver desuden overblik over hele Nielsens repertoire. Udstillingen tager også fat i kompositionsprocessen, og hvordan Carl Nielsens musik er blevet modtaget i en international sammenhæng. Det hele præsenteres visuelt indbydende med mange fotos i stort format og fokuserer også på den auditive oplevelse.

Udstillingen, der er på engelsk, består af 13 plancher, som er nemme at montere. Man kan høre nærmere og bestille den hos Odense Bys Museer

letvægt
Engelsksproget udstilling om Carl Nielsen: "Music is life!"

Til top


Læsesal E vest dørskiltTil top

Åbningstider på Læsesal E-Vest
 
Normale åbningstider:
Mandag-fredag kl. 9-21
Lørdag kl. 10-17
Søndag lukket

Læs mere om åbningstider i Diamanten og på andre af Det Kongelige Biblioteks adresser


Nye bøger

Musik - februar og marts
Teater - februar og marts

Til top 

> Se tidligere nyhedsbreve
Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
Abonnér på dette nyhedsbrev