Nyheder fra Musik og Teater

Februar-marts 2015

 


Temadag om Musik som identitet 9. marts 2015 
 
musikidentitet - JPG
Jens Frederiksen og hans orkester bestående af hans otte sønner fra Als, Østjylland. Ca. 1940.

En gruppe musikforskere holder en temadag med fem foredrag om Musik som identitet i Blixensalen på Det Kongelige Bibliotek mandag den 9. marts 2015, kl. 13-17. Der vil være åbent for spørgsmål og kommentarer efter hvert foredrag, og adgangen er gratis.

Foredragene behandler emnerne:

  • Musik og identitet set gennem musikforskningens briller (Lars Ole Bonde)
  • Lytning i fællesskaber (Ansa Lønstrup) 
  • Klassisk musik som identitet hos to musikamatører (Jens Henrik Koudal)
  • Komponisten Bernhard Christensen i 1920’erne (Peder Kaj Pedersen) 
  • 1960’erne genoplevet gennem musik (Charlotte Rørdam Larsen) 

Efter foredragene byder Dansk Folkemindesamling på en forfriskning.

Til top


Tema- og inspirationsdag om Carl Nielsen

Torsdag den 5. februar 2015 på Odense Centralbibliotek

2015 er 150-året for den danske komponist Carl Nielsens fødsel, og jubilæet fejres på landets biblioteker. DMBF (Foreningen for Musik og Medier i Bibliotekerne) inviterer i den anledning til en inspirationsdag, hvor alle biblioteksansatte får mulighed for at stifte bekendtskab med eller opgradere deres viden om Carl Nielsen og hans værker. 

Vi kommer bredt rundt om Carl Nielsens liv og værk gennem bl.a. et foredrag ved bogaktuelle Torben Enghoff samt oplæg om Carl Nielsen Udgaven og digitaliseringsprojekter under Det Kongelige Bibliotek.

Læs mere 

 carl nielsen komponist - node musik hat
Carl Nielsen (1865-1931)

Til top


knudåge riisager komponist musik
Knudåge Riisager (1897-1974)

Til top

Ny bog om komponisten Knudåge Riisager

I februar 2015 udkommer seniorforsker Claus Røllum-Larsens bog Knudåge Riisager. Komponist og skribent. Den udgives på Museum Tusculanums Forlag i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek.

Bogen giver en beskrivelse af den stilistiske udvikling i Riisagers musikværker, foruden at den rummer en gennemgang af Riisagers virke som skribent. Endelig indeholder den en omfattende fortegnelse over Riisagers musikalske produktion.

Knudåge Riisager var en af sin generations betydeligste danske komponister og musikpersonligheder. Blandt hans kendte værker kan nævnes musikken til balletterne ”Slaraffenland” og ”Etudes” samt Concertino for trompet og strygeorkester. Ved siden af sit virke som komponist var Riisager 1939-1950 kontorchef i Finansministeriet, 1937-1962 formand for Dansk Komponistforening samt 1956-1967 direktør, senere rektor for Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Bogen kan købes her.  


Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi til musiklitteratur

 

rex søgning diamanten computer pc studerende
(Tegning: Claus Seidel)


Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi er nu søgbar via REX og giver dermed mulighed for søgninger, der specielt giver litteratur om relationer mellem musik og litteratur.

Bibliografien går tilbage til 1967, men indeholder også tidligere materiale.  Den er udarbejdet gennem en årrække af litteraturhistorikeren Aage Jørgensen, og via en særbevilling er det blevet muligt at lægge den ind i REX på linje med en række andre dansk bibliografier, deriblandt Dansk Musiklitterær Bibliografi. DLB bliver opdateret årligt.

Man søger ved at afgrænse til ”Bibliografier” i det hvide felt under søgefeltet, og f.eks. søge på ordet ”musik”. I de såkaldte facetter (muligheder for yderligere afgrænsning i menuen til venstre) vælger man nederst ”Bibliografier” og kan så vælge, hvilke bibliografier man ønsker at søge i.

Læs mere om bibliografien her.


lollesgaard JPG
André Sallymann som Ben i Pinters Køkkenelevatoren 1962. Tegning: Hans Lollesgaard

Til top

Fiolteatrets arkiv

I Dramatisk Bibliotek er en større samling materiale fra Fiolteatret nu registreret.

Det er utrolig spændende teaterhistorie; det lille teater, som startede i en baggård i Fiolstræde i 1962, blev Danmarks første intimscene og uhyre vigtig for dansk avantgardeteater. Her spillede man internationale absurdister som Ionesco, Beckett og Pinter (åbningsforestillingen den 13. januar var hans Køkkenelevatoren), og unge danske dramatikerspirer som Klaus Rifbjerg og Jesper Jensen fik her deres første publikum, suppleret af den mere garvede Finn Methling.

I 1969 flyttede teatret ud på Halmtorvet – hvor Husets Teater nu er – og fortsatte sit nyskabende skarpe politiske repertoire indtil 1994, hvor en ustabil økonomi og tidens trends ikke længere kunne mødes. Men Fiolteatrets betydning for dansk teaterhistorie må ikke undervurderes.


Læsesal E vest dørskiltTil top

Åbningstider på Læsesal E-Vest
 
Mandag-fredag kl. 9-21
Lørdag kl. 10-17
Søndag lukket

Læs mere om åbningstider i Diamanten og på andre af Det Kongelige Biblioteks adresser


Nye bøger

Musik - januar
Teater - december og januar

Til top 

> Se tidligere nyhedsbreve
Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
Abonnér på dette nyhedsbrev