Nyheder fra Musik- og Teaterafdelingen

August 2011

 


Læsesal E

Fra 1. september 2011 skifter centersalen på etage E-Vest i Den Sorte Diamant navn til Læsesal E.

Salen vil således i fremtiden tjene som en mere generel læsesal, men det vil stadig være muligt at benytte den omfattende samling af håndbøger og noder, som fortsat er opstillet. Åbningstiderne vil blive længere.

Teatertekster såvel som trykte noder og nodemanuskripter fra magasinerne vil i fremtiden kunne bestilles til studiebrug på Læsesal Vest, hvilket giver mulighed for at benytte disse materialer i denne læsesals længere åbningstid.

Vi vil i løbet af august orientere mere om denne nye ordning.

 

Fra læsesalen på E-etagen

Til top


Arnvid Meyers bøger og tidsskrifter

Jazz i Den Sorte Diamant 

I løbet af foråret og sommeren er Arnvid Meyers store samling af bøger og tidsskrifter blevet gennemgået. En del er allerede blevet indlemmet i REX, men det er kun toppen af isbjerget.

Det drejer sig om et stort og blandet udvalg af musiktidsskrifter samt flere hundrede bøger, overvejende jazztitler. Allerede nu er ca. 200 bøger tilgængelige i REX.

Læs mere om samlingen

 Til top    Ballerina
 

Om Birger Barthoins balletseminarer


Dramatisk Bibliotek har modtaget en større samling fra balletdanseren og pædagogen Birger Bartholins (1900-1991) bo, der supplerer det øvrige materiale fra denne fremtrædende danser.

Det drejer sig især om det årlige Bartholin International Ballet Seminar, men også om balletforestillinger rundt om i verden.

Samlingen indeholder bøger - bl.a. en række billedværker, særtryk, fotos (især scenebilleder), gæstebøger, avisudklip, programhæfter, regnskabsbøger samt korrespondance og mødereferater i relation til balletseminarerne.

 Til top  


Hakon Børresens nodemanuskripter katalogiseret

Fra stranden ved Skagen 
Hakon Børresen var en del af kunstnerlivet på Skagen, og det afspejlede

sig også i adskillige af hans kompositioner.

Op til midten af 1900-tallet modtog Det Kongelige Bibliotek løbende nodemanuskripter fra komponisten Hakon Børresen (1876-1954). I første omgang var der mulighed for at sortere dem efter besætning og genre, hvorefter de blev pakket i æsker med mulighed for gennemsyn på læsesal. Der var en samlet post i REX, og kun hans operaer og enkelte andre værker var selvstændigt registreret.

Som følge af en øget interesse for Børresens manuskripter er de nu blevet katalogiseret på enkelte værker, således at man kan søge og bestille alle hans sange, klaverværker og orkesterværker m.fl. - i alt over 400 registreringer.

Søg dem i REX

 Til top  


Katalogisering af nodesamling med populærmusik

Bibliotekets småtrykssamling af noder indeholder populærmusik trykt i Danmark (ca. 1880-1970). Det drejer sig om musik i lette udgaver, musik til vaudeviller, revyer, film, varietéer, kabareter, salonmusik, dansemusik og schlagere.

Takket være en særlig bevilling bliver det nu muligt at katalogisere de mange enkelte nodetryk og serier.

Her kan du følge med i, hvor langt vi er nået inden for noder for sang og klaver, klavermusik og noder for salonorkester.

 

Forsiden til sangene fra 'Dyveke'

Der er mange sjove og spændende udgivelser i nodesmåtrykssamlingen. Her sangene fra skuespillet "Dyveke".

 Til top  Sommerfugl

Blandt ugens hit finder man også den meget populære "
Lille Sommerfugl" 

Ugens hit

Henrik Smith-Sivertsen præsenterer hver uge en artikel med afsæt i en dansk hitliste for den samme uge for x antal år siden.

Udgangspunktet vil primært være en bestemt sang fra den pågældende uge, men ellers er der vide grænser for temaer og problemstillinger

Blandt de seneste hits har været sangen om Greven af Luxenbourg, fodboldsange med Re-Sepp-Ten i centrum samt ikke mindst Lille Sommerfugl.

Se alle artiklerne

  Til top  


Børnesange som tema i 2011

Bro, bro brille 

Temaet for månedens sang i 2011 er børnesange. Her kan man læse om og se eksempler på denne genre i Danmark gennem tiderne fra de første børnesangbøger i oplysningstidens sene 1700-tal til mere moderne sange for børn, som de kan opleves f.eks. i TV.

I juli præsenterede vi "Jeg ved en lærkerede" - en af Carl Nielsens populæreste melodier med tekst af Harald Bergstedt, og i august sætter vi fokus på C.E.F. Weyses Morgen- og Aftensange til B.S. Ingemanns tekster med "I østen stiger solen op".

 Til top  


Sommeråbningstider

Center for Musik og Teater har særlige sommeråbningstider frem til 31. august.

Centret vil være åbent mandag-fredag 10-16, dog onsdag 12-16.

Se mere om bibliotekets åbningstider her i sommerperioden.

 

 sommerbillede med rhodendendron

Sommerbillede med rhodondendron

 Til top


Nyerhvervelser

Der er lagt en række nye online-noder på nettet - se en liste

Nye bøger

Til top 

> Se tidligere nyhedsbreve
> Se Nationalbibliotekets nyhedsblog
> Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
Abonnér på dette nyhedsbrev