Kom godt i gang

Kom godt i gang
Brugerforum
Download
Køb
Publicering
Andre spørgsmål

 

Kom godt i gang

1. Opret dig som bruger
Hvis du ikke allerede er registeret som bruger (låner) på Det Kgl. Bibliotek eller ikke har været logget ind efter 19. november 2019, skal du registrere dig online ved at klikke på Log ind øverst i højre hjørne af skærmbilledet på Danmark set fra luften – før Google (http://www.kb.dk/danmarksetfraluften/). Her skal du vælge NEM ID (private brugere) og følge vejledningen på skærmen. Login-ID til udlånsterminaler og pinkode har kun betydning, hvis du også skal låne bøger på Det Kgl. Bibliotek. Efter du første gang har logget ind ved hjælp af NEM ID, og har registret din e-mailadresse samt oprettet et password, kan du fremover logge ind alene ved hjælp af din e-mailadresse og selvvalgte password. Hvis du oplever problemer med din onlineregistrering, kan du henvende dig til Spørg biblioteket (kb@kb.dk).


2. Zoom ind på det område, du vil arbejde med
Vælg først den del af Danmark, du vil arbejde med, i dropdownmenuen Vælg område. Når du har valgt landsdel, kan du begrænse området yderligere ved at zoome ind på det lokalområde, du er interesseret i. Hvert zoom har sin egen URL, som du kan bogmærke. Hver gang du zoomer ind, begrænser du antallet af viste billeder. Hvis du fx kun ønsker at se billeder af en enkelt ejendom, skal du blot zoome helt ind på ejendommen. Grønne nåle viser luftfotos, der er placeret korrekt. Røde nåle viser luftfoto, der endnu ikke er placeret korrekt. Blå nåle viser luftfotos, ingen endnu har kunnet placere trods utallige forsøg. Orange nåle viser protokolsider.

3. Find et billede, du kan placere
Når du har zoomet ind på det område, du ønsker at arbejde med, kan du se alle billeder fra området i venstre side af skærmbilledet. Ønsker du kun at se billeder, der endnu ikke er placeret (røde nåle), skal du klikke på tandhjulet til venstre for søgefeltet, og i den menu, der nu foldes ud, skal du vælge Ikke korrekt placeret i feltet Placering. Når du har fundet et billede, du kan placere, skal du klikke på billedet for at komme til billedes landing page. Her kan du placere billedet, og redigere i oplysningerne om billedet.

4. Ret eller tilføj oplysninger
Alle oplysninger i felterne Titel, Person, Bygningsnavn, Note samt adressefelterne kan rettes. Skriv blot oplysningerne ind i felterne, sæt hak (klik på) det firkantede felt foran Du skal acceptere Det Kgl. Biblioteks reglement, og klik derefter på diskette-ikonet lige ovenover. Alle oplysninger du tilføjer eller retter i disse felter er søgbare, og kan rettes af andre brugere. Hvis du ikke i forvejen kender den præcise adresse, kan du finde den i Google Maps ved her at zoome ind på ejendommen, højreklikke på ejendommen, og vælge Hvad er der her? Jo flere oplysninger du retter og/eller tilføjer, jo bedre bliver Danmark set fra luften!

5. Kommentarer
Oplysninger du tilføjer som Kommentar er ikke søgbare. En kommentar kan ikke slettes af andre brugere, men kun af den bruger, der har tilføjet den. Ønsker du at slette en kommentar, du selv har tilføjet, skal du klikke på det lille grønne kryds ud for dit navn ovenover din kommentar.

6. Arbejd med én serie ad gangen
Alle billeder i en serie er som udgangspunkt (der er undtagelser) optaget i samme område, og ligger som perler på en snor (flyruten). Du kan derfor med fordel arbejde med én serie ad gangen. Billedernes Id er baseret på de oprindelige negativnumre, og er sammensat af et serienavn og et løbenummer. Hvis du ønsker at søge efter én bestemt serie eller ét bestemt billede i en serie, kan du søge i fritekstsøgefeltet på Danmark set fra luften – før Google. Hvis du fx har placeret billedet AAL_BL45-145_001, kan du i fritekstsøgefeltet søge på AAL_BL45-145, så du finder de resterende billeder i serien. Klik nu på den lille pil ud for Ingen sortering (feltet lige under fritekstsøgefeltet) og vælg fx Filnavn stigende – nu får du hele serien frem i den rækkefølge billederne (sandsynligvis) er optaget, og har du først placeret AAL_BL45-145_001 vil AAL_BL45-145_002 sandsynligvis være en af naboejendommene.

7. Brug ortokortene og de topografiske kort
Gårdnavne og andre oplysninger om de enkelte billeder er hentet enten fra Sylvest Jensen Luftfotos protokoller eller fra bagsiden af prøvebillederne, og der kan være fejl! Stol derfor ikke blindt på et oplyst gård- eller ejernavn, men brug i stedet ortokortene til at finde billedets korrekte placering. Ortokortene og de topografiske kort finder du i menuen Indlæs kortDanmark set fra luften – før Google. Kun få ejendomme har bevaret samme udseende fra midten af 1950’erne til i dag, så hvis du fx ønsker at placere et billede fra 1955, kan du med fordel bruge ortokortet fra 1954, hvor du kan se hele Danmark som lodoptagelse. Ønsker du at finde et ældre stednavn eller et gårnavn, kan du bruge de topografiske kort.

8. Hvor kan jeg få hjælp?
Danmark set fra luften – før Google har sit eget brugerforum. Her kan du få svar og råd fra andre brugere. Du kan også finde gode tips og tricks, læse de seneste nyheder fra Danmark set fra luften – før Google, og du kan finde andre, der interesserer sig for samme lokalområde som dig. Kan du ikke få svaret her, kan du kontakte os via Spørg biblioteket.

 

Brugerforum

Hvordan bliver jeg tilmeldt brugerforum?
Klik på Brugerforum i øverste linje på Danmark set fra luften – før Google. Klik på Log ind, og derefter på Tilmeld. Klik på Jeg er enig i disse betingelser. Udfyld siden med dine oplysninger – brug meget gerne dit fulde navn som Brugernavn. OBS! Brug IKKE dit CPR-nummer! Indtast til sidst de bogstaver og/eller tal, du kan læse i feltet nederst på siden, og klik derefter på Udfør. Du vil efterfølgende modtage en mail om, at din konto ikke er aktiveret, men afventer godkendelse af en administrator. Du kan forvente din konto bliver aktiveret førstkommende hverdag efter din tilmelding. Sker det ikke, må du meget gerne kontakte os via Spørg biblioteket.

 

Download

Kan jeg downloade et billede?
Det kan du! Klik på det foto, du ønsker at downloade, til du kommer til fotoets landing page. Klik på download-ikonet længst til venstre under billedet, og det åbner nu på en ny side. Placer musen på billedet, højreklik og vælg Gem billede som…


Køb

Kan jeg købe en højopløselig skanning eller en trykt kopi af et luftfoto?
Det kan du! Skriv en e-mail til Fotografisk Atelier på fa@kb.dk med et link til det billede, du ønsker at købe en skanning af. Prisen for en digital højopløslig skanning er 225,00 kr. ekskl. forsendelse og moms. Ønsker du billedet retoucheret (fx at få fjernet et ”Prøve”-stempel) er prisen 400,00 kr. ekskl. forsendelse og moms. Ønsker du billedet printet, kan du se priserne under Print fra arkiv nederst på siden Fotopriser.


Publicering

Må jeg bruge luftfotos på min webside, eller trykke dem i en artikel eller bog?
Det må du! Alle luftfotos på Danmark set fra luften - før Google må bruges frit mod at kreditere Det Kgl. Bibliotek samt fotografen – f.eks.: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek.

Må jeg ændre på et foto, jeg vil offentliggøre?
Du må gerne ændre kontrast eller lysforhold, så længe det ikke ændrer selve billedet. Du må også gerne fjerne eventuelle prøvestempler og notater skrevet med kuglepen, da det alt sammen er noget, der er påført senere, og ikke en del af det oprindelige billede. Vi kan derimod ikke give tilladelse til, at du fjerne biler, bygninger, mennesker eller andet, der er en del af det oprindelige billede.

 

Andre spørgsmål

Hvor kan man læse mere om Det Kgl. Biblioteks Luftfotosamling?
Du kan læse mere om vores samling på Det Kgl. Biblioteks Luftfotoarkiver. Her kan du læse om forskellen på skråfotos og lodfotos, og få svar på, hvad L’et i L-serie og H’et i H-serie står for.

Hvor mange luftfotos er digitaliseret?
Svaret kan du se under Statistik.

Hvorfor er der ingen luftfotos fra mit lokalområde?
Der kan være tre forklaringer:
1) Luftfotos fra dit område er endnu ikke digitaliseret.
2) Luftfotos er digitaliseret, men er endnu ikke placeret korrekt.
3) Der findes ikke luftfotos fra det pågældende område i Det Kgl. Biblioteks Luftfotosamling. I den forbindelse vil vi opfordre alle, der har kendskab til historiske luftfotosamlinger, til at kontakte Kort- og Billedsamlingen via Spørg biblioteket.


Er der protokolsider til alle luftfotos?
Nej, der er kun protokolsider til de serier, der kommer fra Sylvest Jensen Luftfoto. Sylvest Jensen førte nøje protokol over de luftfotos, firmaet optog og ikke mindst solgte. For hver filmrulle blev der ført en sirlig protokolside, der kunne fortælle, hvor og hvilket år billedet var taget, og hvem billedet eventuelt blev solgt til.

Hvordan søger jeg en protokolside til et luftfoto?
Alle luftfotos har et id, og det kan fx se sådan her ud: Id L0822_34.tif. Hvis du søger på første del af nummeret (i det her tilfælde: L0822) i søgefeltet, finder du alle luftfotos og protokolsiden til den pågældende serie. Alle protokolsider har et _i_  i filnavnet Hvis du kun ønsker at finde selve protokolsiden, skal du derfor søge på L0822_i_.