Insurance plan of Kjøbenhavn (Copenhagen). Danmark Sept. 1908

Kortet fra 1908 er et engelsk kort i 38 dele over København. Kortet blev oprindeligt fremstillet til brandforsikringsbrug af Chas. E. Goad, London og Toronto, og giver en detaljeret beskrivelse af det københavnske gadebillede for lidt over 100 år siden.
Målestokken (1:600) er så detaljeret, at selv indvendige trapper i de enkelte huse er markeret. Husnumrene er skrevet på, og for både forhuse og baghuse er beskrevet antal etager og anvendelse til forretning, hotel, erhverv, stalde eller beboelse.

Kortet viser bl.a., at der var forbløffende mange kælderbeværtninger i visse dele af byen, og en hel del småindustri i de mange baggårde. Mellem Christianshavns Torv og Sankt Annæ Gade over for Vor Frelsers Kirke fyldte Straffeanstalten for kvindelige Forbrydere flere husblokke.

Af hotellerne på Rådhuspladsen er i dag kun Palads Hotel tilbage, og på Dagbladet Politikens hjørne havde Landmandsbanken kontorer. Politiken havde dengang til huse på hjørnet af Pilestræde og Citygade (dengang mellem Pilestræde og Kristen Bernikows Gade) og på hjørnet af Integade (nu nedlagt) og Østergade.

En række kendte hoteller og forretninger kan dog den dag i dag genfindes samme sted som i 1908. Hotel d’Angleterre og Magasin du Nord ligger stadig ved Kongens Nytorv, og der er stadig tehandel i Kronprinsensgade nr. 5 (A.C. Perch's Thehandel).

Se den digitale udgave af Insurance plan of Kjøbenhavn (Copenhagen). Danmark Sept. 1908.