Jørgen Hansen

 

Jørgen Hansen voksede op i landsbyen Håstrup på Sydvestfyn. Han nedskrev sin visebog i 1850, mens han som værnepligtig soldat deltog i Treårskrigen. Visebogen kan du finde under menupunktet "se visebøgerne" i menuen til venstre.

På de følgende sider kan du læse om Jørgen Hansens liv. Selvom Jørgen levede hele sit liv på landet i Håstrup på Sydvestfyn, havde han som officersoppasser i Treårskrigen været ude og opleve andre dele af landet. På de følgende sider kan du få et spændende indblik i en ung mands liv i 1840’erne og tilblivelsen af hans visebog. Jørgens visebog er et personligt udvalg af visetekster. Gennem den får man en medrivende fortælling om kærlighed, krig og nationalitet. Viserne handler om meget forskellige emner fx grev Ankerstrøms hævn over Prins Ferdinandt for mordet på jomfruen Lise eller de fynske piger derhjemme, som græd da soldaterne drog af sted i krig. Du har mulighed for at få større kendskab til viserne i visebogen, deres temaer og funktion. Du kan også læse om visebogens mundtlige og skriftlige kilder. Til sidst kan du læse et bud på, hvilken betydning sang og viser havde for Jørgen Hansen.

Siderne bygger på litteratur og kilder nævnt under punktet ”videre læsning”. I menuen til venstre kan du trykke dig videre til siderne om Jørgen Hansen og hans visebog.