Nytårskort

Tidligere blev nytåret fejret mere end julen
Håndtegnede nytårsønsker har været brugt i Danmark siden sidste halvdel af 1600-tallet. Frem til første halvdel af 1800-tallet var det i mindre grad julen end nytåret, sammenkomster, hilsener og gaver var knyttet til. Verdens første trykte jule- og nytårskort blev udgivet i England i 1843, 3 år efter at man havde opfundet frimærket, hvilket ikke var en tilfældighed.

Nytårskort afløses af julekort
I takt med, at julen og dens traditioner vandt frem på bekostning af nytårsfejringen, blev nytårskort efterhånden afløst af julekort. De første jule- og nytårskortkort, der blev solgt i Danmark, var tysk-producerede. Det var i 1870’erne, men i begyndelsen af 1880’erne kom produktionen af danske kort for alvor i gang.  Bedst kan man i øvrigt følge det danske trykte jule- og nytårskorts tidligste historie gennem forlæggeren Julius Strandbergs dagbøger.

Nytårskort fra 1838
Den 1. januar 1838 modtog Madamme Jensen dette Nytaars Ønske fra T. Rosenstand. Det er en håndtegnet nytårshilsen med et såkaldt nytårsvers. Vi ved ikke, hvem de to personer er, men kortet kommer fra Glud i Østjylland og er indsendt til Dansk Folkemindesamling i 1953. 

Nytaars-Oenske