Ved Marianne Holm Pedersen
Formålet med projektet er at undersøge, hvordan det frivillige initiativ Venligboerne både bygger på og fornyer den stærke tradition for frivillighed og foreningsliv, der eksisterer i Danmark. Venligboerne er et civilsamfundsinitiativ, der arbejder for udbredelsen af venlighed generelt i lokalsamfundet. Det er i dag mest kendt for dets indsats for en venlig modtagelse af flygtninge i det danske samfund.
Selvom Venligboerne formelt set ikke er en forening, er det projektets tese, at de kulturelle normer og værdier, der ligger i foreningsliv og frivillighedstraditionen i Danmark, bringes med ind i Venligboernes aktiviteter. Samtidig skaber initiativets brug af sociale medier nye rammer for, hvad det vil sige at engagere sig frivilligt.
Venligboerne betragtes af nogle som en enhed, men det er i praksis et initiativ med mange aktører, der iværksætter en række aktiviteter og har forskellige dagsordener. Projektet vil derfor også undersøge, hvordan Venligboerne praktiseres og gives mening på tværs af regioner i Danmark. Hvad vil det sige at være Venligboer i både lokal og national sammenhæng?
Projektets analytiske ramme trækker på antropologiske studier af foreningsliv, narrativer og socialitet i Skandinavien. Metodisk baserer projektet sig på kvalitative interviews og deltagerobservation med arrangører, frivillige og deltagere hos Venligbogrupper i forskellige regioner af Danmark. Projektet følger desuden Venligboernes aktiviteter på Facebook, blandt andet ved hjælp af specialhøstninger fra Det Kgl. Biblioteks Netarkiv.
Projektets feltarbejde (2017-18) er finansieret af Kulturministeriets Forskningsudvalg. Projektets fokus på frivillighed og foreningsliv er desuden med til at opfylde Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Biblioteks opgave med at varetage dokumentation af immateriel kulturarv i Danmark i henhold til UNESCOs 2003-konvention.