ÆgteskabÆgteskabet var en væsentlig overgang fra én livsfase til en anden. Bl.a. betød det, at man skulle gå i anderledes tøj, end man havde gjort før.
Altid plads til en tilNogle steder i Jylland var det skik, at man altid for en sikkerheds skyld dækkede op til en ekstra gæst – ingen skulle komme og sige, at man ikke var gæstfri
Barske tiderDet var ingen spøg at være ude at tjene på landet i 1920’erne. Herman Krogholdt fortæller om en tjenestedrengs barske vilkår.
BødesnapsDet var vildt flovt for en husmoder, hvis ilden i hendes ildsted gik ud. Derfor måtte hun give bødesnaps, for at mændene på gården skulle lade være med at fortælle det videre.
En almuefestIkke alle fik lov at være med i landsbyens fællesskab. Læs en beretning om, hvordan det var at være anderledes og blive holdt udenfor.
GademusikanterI det 21. århundrede er det ofte udlændinge, der optræder som gademusikanter i det danske bybillede.
HøstmandenI høsttiden jokede man en del med hinanden på gårdene. Bl.a. ved at sætte en høstmand hos de gårde, der var langsomme med høstarbejdet.
KaffedrikningKaffe var en sjælden drik, som kun de færreste havde råd til. Der var status forbundet med at drikke kaffe – men en status, som nogle helst ville skjule for ikke at falde uden for fællesskabet.
Konfirmation i Klejtrup SognI gamle dage var konfirmation ikke bare et spørgsmål om gaver og fest. Faktisk skulle man bestå en prøve for at blive konfirmeret.
MandesnapsTænk at få lov at drikke mandesnaps sammen med de voksne høstfolk! Det var den største ære, en tjenestedreng kunne opnå under høsten.
Når bare man ikke er en krysterDet gik hårdt for sig blandt drenge og karle på gårdene. Man måtte bide lidt af hvert i sig – for det værste var, hvis man afslørede sig som en kryster.
NytårsdrukDagene omkring nytårsaften var én lang druktur for de unge mænd på gårdene. Man skulle drikke lige så meget som de andre for at være med i fællesskabet.
Så kan du lære det!Hvem tager først, når der bliver stillet mad på bordet? Det blev en tjenestedreng hos en bonde snart klar over!
Tag plads - efter rang!Når gårdens folk skulle spise, sad alle omkring langbordet. Men der var nøje regler for, hvem der skulle sidde hvor.
VærtshussangNogle musikanter lever af at rejse rundt og spille og synge på markeder og før i tiden også i baggårdene i byernes etageejendomme.