Stuerene historier, tak!

Ikke alle historier var pæne

Folkemindesamleren Evald Tang Kristensen  (1843-1929) rejste rundt for at indsamle folkeminder - fortællinger, viser og eventyr osv.

En af hans rejser fandt sted kort efter nytår 1888. Han kom til Strandby ved Farsø i Nordjylland, hvor han overnattede hos lærer Lauritsen på Strandby Skole.

Læreren anbefalede Evald Tang Kristensen at gå ned til en ældre fisker ved navn Niels Josef, som var god til at fortælle. Han var født i 1813 i Lovns ved Aalborg. Her boede han, da Evald Tang Kristensen mødte ham. Om denne meddeler skriver Evald Tang Kristensen i sine erindringer:  

Niels-Kristensen-Josef--DFSNiels Kristensen Josef var født i 1813 i Lovns ved Ålborg. Allerede som 9-årig kom han ud at tjene på gården Ovnsgård i Lovns Sogn. Senere fæstede han en gård til godset Lerkenfeldt i Morum, Vognsild sogn ved Farsø. Han havde mere lyst til at fiske i Limfjorden, og derfor købte han et sted i Risgårde, Strandby sogn, ved Farsø. Her besøgte Evald Tang Kristensen ham flere gange, og i 1895 havde han fotografen Peter Olsen med. Han tog dette billede, hvor Niels Josef sidder og ”bøder garn”: Det vil sige, at han lapper sine fiskenet. Foto: Peter Olsen, 1895

"Han hed ellers Niels Kristensen, men folk kaldte ham nu Niels Josef. Han var også villig nok til at fortælle, og om aftenen samledes folk fra hele nabolaget inde hos ham, så der blev en hel forsamling.

Jeg kan ikke just sige, at alle hans historier var pæne, men det anfægtede slet ikke Niels Josef.

Han tog intet hensyn til, om der var kvinder og børn til stede, og de lod nu heller ikke til at være ilde berørte.

Når noget rigtig saftigt blev foredraget, lo de, så det stod efter.

Jeg lod af og til en ytring falde om, at det var vel ikke heldigt, at børn hørte sådant, men disse bemærkninger lod ligefrem til at blive overhørt.

Den hele tilhørerkreds var vant til den slags historier også, kunne jeg mærke."

Kilde:
Evald Tang Kristensen: Minder og Oplevelser, Viborg 1923-1928, bind 3, s. 152f.