Den stjålne svigermor

Fortæl en historie

Historien om den stjålne svigermor har en slutning, der giver fantasien frit løb. For hvad skete der mon egentlig med hende?

Optagelse fra TV-udsendelsen ”Fortæl en historie” fra 1969. John Bunzen, der i mange år har arbejdet som rejseleder, fortæller en historie, han har hørt i flere forskellige lande.

Mange forsvundne svigermødre
”Hvor mange bedstemødre og svigermødre er der egentlig forsvundet i stjålne biler i Spanien?”

Sådan spurgte en læser i avisen Politiken i 1967. Han undrede sig over, at han havde hørt om fire forskellige familier, der alle havde været ude for at miste en svigermor eller en bedstemor på en rejse i Spanien.

svigermor Illustration: Hans Lindström 

En moderne klassiker
Men det var i virkeligheden ikke så mærkeligt. For historien om den stjålne svigermor var på det tidspunkt simpelthen blevet en klassiker.

Historien blev fortalt igen og igen i aviser i hele verden og altid med en mængde troværdige detaljer.

I Danmark var denne fortælling ikke kun udbredt i 1960’erne. Faktisk kendes en version tilbage fra Anden Verdenskrig.

I Politiken fortalte en journalist i 1944, at han fire år tidligere måtte flygte fra Paris, hvor han arbejdede, fordi byen blev invaderet af tyske soldater.

Han forlod Frankrig i en bil sammen med en svensker, der også måtte flygte ud af landet. Svenskeren havde sin franske kone og sin svigermor med.

I bagagerummet havde de pakket en stor kiste med alt deres arvesølv.

Undervejs dør svigermoderen, og de andre bestemmer sig for at lægge liget i kisten. Men næste morgen opdager de, at kisten er borte. Den er blevet stjålet i løbet af natten.

Da familien nu ikke kan bevise, at svigermoderen faktisk er død, kan de heller ikke arve efter hende.

Varianter af samme historie på forskellige tidspunkter
Den version af historien fortæller noget om krigens vilkår. Under Anden Verdenskrig måtte mange mennesker flygte i bil, og de forsøgte ofte at smugle deres værdisager som fx smykker og sølvtøj med.

Da historien dukker op igen i 1960’erne, har den ændret sig lidt. Nu har mange råd til at rejse sydpå, så nu forsvinder liget på en bilferie i fx Italien eller Spanien. Sådan afspejler samtiden sig i vandrehistorierne.

Kilde:
Bengt A. Klintberg: Den stjålne svigermor og andre moderne vandrehistorier, J. W. Cappelens Forlag A/S, 1987 Robert Zola Christensen: Det døde barn i hoppegyngen; Moderne danske vandrehistorier, Borgen, 1998 DFS Film 7-9 Fortæl en historie 2