Argumentation

Undersøg hvordan afsenderen argumenterer. (hvordan han forsøger at overbevise modtageren)

Saglig argumentation
Bygger på sandfærdige udtalelser i en troværdig sammenhæng. Afsenderen har ingen skjulte hensigter, men ønsker at argumentere sagligt.

Skæv argumentation
Afsenderen undlader bevidst væsentlige sider af en sag.

Overdrivelse
Argumenterne overdrives kraftigt til fordel for den ene part i sagen.

Værdiladede ord
Brug af ladede ord forsøger at påvirke positivt eller negativt om en person eller andet. 

Saglig argumentation

Ved at fremlægge overbevisende viden i form af tal, pålidelige vidner eller anden dokumentation bliver konklusionen troværdig.

Der gøres ikke forsøg på at skjule noget og gøre præstationen bedre end den var. Sejren var måske grundlagt på en lidt billig baggrund og uden betydning.

Eksempel
Konstrueret artikel

3-2 til Danmark over England
Danmark vandt i går fodboldlandskampen på Old Trafford i Manchester med 3-2. De danskemål blev scoret af Martin Jørgensen og Jon Dahl Thomasson. - Det var en god træningskamp som viste at vi har gode reserver, fastslog landstræneren. Men englænderne brugte nu heller ikkederes bedste spillere og de skiftede mere ud end os. Deres hold kom aldrig til at fungere som en helhed.

Skæv argumentation

Englænderne spillede med reserver på de fleste pladser og skiftede så meget du at holdet aldrig fungerede sammen. Det undlades i den skæve argumentation.

Eksempel
Konstrueret artikel

Danmark vandt igen over England.
Efter 20 år lykkedes det igen et dansk fodboldlandshold at besejre England på deres egen hjemmebane. Det danske hold leverede en stor holdindsats og spillede i perioder englænderne ud af banen. - Det var en fortjent sejr, udtaler landstræneren. Vore spillere var bedre på samtlige pladser.

Overdrivelse

Ingen tvivl om hvem afsenderen holder med. Ordvalg og argumentation vidner om usaglig stillingtagen for en part – Danmarks fodboldlandshold.

Eksempel
Konstrueret artikel

Det var intet mindre end en vaskeægte sensation da Danmark i går vandt den vanskelige udekamp mod et særdeles tændt engelsk landshold i fodbold. Sejren blev på 3-2. En sejr der sagtens kunne være blevet 3 mål større efter chancerne.

Værdiladede ord

  • Neutrale ord (kroppen, hvaler, naturen)
  • Værdiladede ord
    • Negativt ladede ord (idioter, godt af det, æder, svinet, skidt og lort)
    • Positivt ladede ord (prægtige, kloge, storslåede)

Eksempel
Konstrueret eksempel

Værdiladning med ord med stærke følelser.
De idioter har rigtig godt af at de får PBC ind i kroppen når de æder de prægtige og kloge hvaler. Det er jo dem selv der har svinet vores storslåede natur til med deres skidt og lort.