H.C. Lumbye: Maritana

Divertissement i Form af en Carnevals-Scene (1847)

Til en balletforestilling på Helsingør Theater den 16. december 1846 koreograferede August Bournonville en spansk solodansescene, der på forestillingens plakat bærer titlen Maritana (Spansk Sigøjner-Dands), componeret i denne Anledning af Bournonville. Dansen, der blev udført af Bournonvilles elev, kgl. solodanserinde Augusta Nielsen, bestod af to spanske dansesatser i form af en indledende Bolero og en afsluttende Jaleo, der begge blev komponeret af Lumbye den 13. december 1846. De var som genre betragtet et udtryk for den umådelige popularitet spanske folkedanse havde opnået hos datidens balletpublikum, efter at tidens mest berømte spanske dansere Mariano Cambrubì og Dolores Serral havde gæstet Det Kongelige Teater i 1840 og skabt furore med deres æggende og livfulde forestillinger.

Succesen i Helsingør opmuntrede Bournonville til hurtigt at genbruge Lumbyes musik i det udvidede divertissement, han kun få måneder senere iscenesatte på Hofteatret i København den 15. april 1847 med titlen Maritana, Divertissement i Form af en Carnevals- Scene. Denne version, der blev udført af fjorten solister fra Den Kongelige Ballet anført af Augusta Nielsen og Bournonville selv, indeholdt udover den oprindelige Bolero og Jaleo en indledende Vals og en Finale Galop. Valsen bestod af udvalgte afsnit (Indledning samt Vals nr. 2 og 5 og Coda) hentet fra en af Lumbyes tidligere valsesuiter Les Souvenirs de Paris (uropført i Tivoli den 21. maj 1845). Finalegaloppen er derimod et direkte genbrug af Lumbyes berømte musikalske visitkort, hans populære Champagne Galop fra 1845. Den var oprindelig komponeret til Tivolis fødselsdag den 15. august 1845, men da festen måtte udsættes på grund af dårligt vejr, kom galoppen først på programmet den 22. august og bar da titlen Champagner Galop. Den holdt sig næsten dagligt på havens koncertprogram hele resten af koncertsæsonen.


Maritana, Divertissement i Form af en Carnevals-SceneLumbye: Maritana

Redigeret af Niels Bo Foltmann og Axel Teich Geertinger
Forord af Knud Arne Jürgensen
Udgivet af DCM 2010
Publ. nr. DCM 005

Partitur

bog Paperback eller med spiralryg. 66 sider.
32,5 x 25 cm.
Køb hos Edition·S
pdf PDF-fil (660 kB; kræver Adobe Reader). 
66 sider.
Download

Orkesterstemmer

pdf PDF-filer samlet i en ZIP-fil (2,6 MB; kræver Adobe Reader).
23 stemmer: picc., fl., ob., cl.1, cl.2, fg., cor.1, cor.2, cnt.1, cnt.2, tr.1, tr.2, tr.3, tr.4, trb.b., tb., timp., perc., vl.1, vl.2, va., vc., cb.
Download