MerMEId – Metadataeditor til værkfortegnelser m.m.

I forbindelse med forarbejdet til en tematisk fortegnelse over Carl Nielsens værker (CNW) har DCM udarbejdet et system til redigering og håndtering af musikalske metadata, baseret på XML-formatet MEI (Music Encoding Initiative). Systemet, der udvikles under titlen Metadata Editor and Repository for MEI Data (MerMEId), kan tjene som inddateringsværktøj i forbindelse med værkfortegnelser, database over værk- og kildeoplysninger i forbindelse med udarbejdelsen af kritiske nodeudgaver, samt levere output til værkfortegnelser både online og på tryk.

Udover Carl Nielsen-fortegnelsen har DCM ogå udgivet tematiske fortegnelser over J. P. E. Hartmanns og J. A. Scheibes værker.

MerMEId screenshot - Klik for at se større billede
Screenshot fra MerMEId-editoren

Nogle eksempler på metadata, der kan inddateres og redigeres ved hjælp af MerMEId:

  • Generelle værkdata: Titler på flere sprog; identifikationskonkordans med opustal og andre katalognumre; personer med tilknytning til værket, herunder komponist, arrangør, tekstforfatter og dedikationsmodtager; tekstfelter til generel værkbeskrivelse og tilblivelseshistorie.
  • Kilder til værket, herunder kildetype, publikations- og arkivoplysninger, proveniens, fysisk beskrivelse og liste over skrivere; tekstblokke til yderligere beskrivelse.
  • Musikalsk struktur og metadata så som besætning og hovedtoneart; på satsniveau også titel, tempobetegnelser, taktart, toneart, tekstincipit og links til musik-incipits.
  • Opførelsesdata: Dato, sted, medvirkende og anmeldelser.
  • Bibliografi: referencer til primære og sekundære tekster.
  • Links til eksterne ressourcer som f.eks. digital faksimile, onlineudgaver, refererede artikler i fuldtekst og bibliotekskatalogopslag. 

Metadata redigeres uafhængigt af kodede musikdata, som MEI-filerne måtte indeholde.

Bemærk venligst, at demo-versionen, som har været tilgængelig online, i øjeblikket er ude af drift på grund af serveromlægninger.

Litteratur:

Geertinger, Axel Teich & Pugin, Laurent: MEI for bridging the gap between music cataloguing and digital critical edition. Die Tonkunst 5/3 (Juli 2011), s. 289-294

Kildekode

Seneste version findes på https://github.com/Det-Kongelige-Bibliotek/MerMEId

Demo-installation

Prøv MerMEId på http://labs.kb.dk/

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Se FAQ (Frequently Asked Questions)