Boghåndværket længe leve

I anledningen af Foreningen for Boghaandværks 125 års jubilæum vistes dobbeltudstillingen ”Bogkunst & Kunst på Bogen” i Diamantens Rotunde i sommeren 2013.

 

Foto: Konserveringstekniker Catrin Norén i gang med at montere bog i glas & ramme.

50 stk. flotte bøger repræsenterede højdepunkter gennem 600 års ”Bogkunst” i Danmark - pragt og historisk håndværk på helt tæt hold!

160 stk. bøger med grafisk suveræne bogomslag viste ”Kunst på Bogen”, udført af danske kunstnere i tiden 1820-1920. Bøgerne blev udstillet i hver sin ramme - lokkende og lovende om indholdet! Bogillustrationerne afspejler både den enkelte kunstners særlige udtryk og periodens skiftende stilarter.

Afdelingen for Fysisk Bevaring var med til at sikre og montere mere end 200 bøger til udstillingen.  

Bogen og selve håndværket at håndindbinde en bog lever stadig

Kunsten at tage udgangspunkt i bogens indhold og give det fysisk karakter gennem valg af indbindings metode og materialer, bliver hvert år udfordret ved Foreningen for Boghaandværks udskrivning af konkurrence om Årets Bedste Bogarbejde. Vinderen blandt de indsendte håndindbundne bøger, bliver honoreret med Den Danske Bogdesignpris.

Bogbindere fra Det Kongelige Biblioteks Afdeling for Fysisk Bevaring indsendte hver en bog indbundet i 2012 til Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde.

Samtlige af Afdelingen for Fysisk Bevarings bogbinderes arbejder blev udvalgt til at indgå i udstillingen ”Årets Bedste Bogarbejde 2012”.

I år valgte Komitéen at hædre 2 forskellige typer bogbind med Den Danske Designpris og begge priser gik til 2 af Afdelingen for Fysisk Bevarings bogbindere!

Prisoverrækkelsen fandt sted i  juni 2013 på Det Kongelige Bibliotek og de udvalgte og præmierede bøger blev udstillet i den sammenhæng.

Den ene pris blev givet som hyldest til det smukke traditionelle bogbindshåndværk udført af bogbinder Hanna Munch Christensen for fortolkning og indbinding af Jens Birkemoses lithografiske værk, ”Peters nat i Valby”.

Bogbindet er udført som et lavfalset helskindsbind efter fransk forbillede, et såkaldt Bradel bind, der er bygget op som et løsbind omkring bogen.

Foto: ”Peters nat i Valby”  af Jens Birkemose i sin æske med matchende tryk, samt opslået med kig til ruskindsforsatsen.

I komitéens motivering hed det bl.a.: ”Det er en fryd at holde dette særdeles veludførte og fuldstændig lydefri helbind i hånden; mærke det glatte kalveskind og de raffinerede ruskindsforsatser og betragte dekorationernes farveholdning, der umærkeligt leder ind i bogens litograferede sider."

Den anden pris blev givet som præmiering af ide, design og håndværksmæssig flot udførsel af konserveringstekniker og bogbinder Marianne Lund Petersen, der sammen med grafisk designer Maria Lundén, har taget Peter Bischels ”Et bord er et bord” på ordet!

 

Foto: Marianne Lund Petersen viser sin opslåede bord-bog frem.

Bogen er indbundet med åben ryg, som et fint lille klapbord med ben, der sættes på v. h. a. magneter, lige til at have med sig i den matchende æske. Det fine træarbejde er udført af snedkermester Kai-Erik Westh.

Foto: ”Et bord er et bord” af Peter Bischel som bord-bog i æske, med instruktion til at samle bordet, samt opslået parat til at blive læst med fornøjelse!

I komitéens motivering hed det bl.a.: ”Bogbindet bygger bogstavelig taget videre fra bogens titel og bliver næsten en del af dens fortælling. Alle bindets elementer af kvalitet og gode materialer er behandlet med respekt og fortælleglæde. Her er tale om en idé, der er forløst med sikkert håndelag og med en fornem sans for ikke at lade effekterne løbe løbsk. Det herlige objekt af sortbejdset egetræ indfattes i en overordentlig smuk æske (lige til at sætte i reolen), hvis lækre røde foring korresponderer med ryggens røde bændler.”

Bevar boghåndværket – og hold det levende!

Foreningen for Boghaandværk længe leve… www.boghaandvaerk.dk