Remix af fotos fra Dansk Vestindien

Det Kgl. Bibliotek lancerer nyt online-værktøj til billeder:

 

Det Kgl. Bibliotek har lagt mere end 2500 historiske fotos fra den tidligere koloni Dansk Vestindien online. Nu lancerer biblioteket også et online-værktøj, så brugerne selv kan bearbejde de digitaliserede billeder. Med MIXOSCOPE kan man skabe egne remix af de stereofotografier, som Kgl. Hoffotograf Peter Elfelt solgte omkring år 1900.


I anledning af 100-året for salget af Dansk Vestindien formidler Det Kgl. Bibliotek dansk kolonihistorie på mange forskellige måder. Der bliver anledning til at se, høre og læse sig til ny viden, men med et nyt remix-værktøj får brugerne samtidig en mulighed for selv at arbejde kreativt med samlingerne. Med MIXOSCOPE kan alle lave digitale collager med afsæt i bibliotekets historiske fotos.

 

Disse fotografier er taget omkring 1900 med det formål at vise folk hjemme i Danmark, hvordan livet og befolkningen så ud i den fjerne koloni i Caribien. Fotografierne fremstiller Dansk Vestindien som et fredsommeligt og eksotisk sted. Men den danske koloni havde gennem århundreder været rammen om brutalt slaveri. På det tidspunkt, hvor fotografierne blev taget, var slaveriet afskaffet, men der var stadig store sociale forskelle, og størstedelen af den afro-caribiske befolkning levede under dårlige forhold.

 

Formålet med MIXOSCOPE er gennem leg at skabe refleksion over fotografens synsvinkel, de fotograferede og betragteren. Ved at ændre i billedets komposition, at sætte egne billeder ind og skrive kommentarer kan man skabe sin egen fortolkning, som man kan dele på Facebook. Alt sammen for at anskueliggøre, at historiske billeder ikke blot er neutrale gengivelser af fortiden, men udsagn, som en modtager kan forholde sig kritisk og spørgende til. 

Vicedirektør Pernille Drost udtaler:
MIXOSCOPE er en del af bibliotekets strategiske indsats for at udvide fokus fra bruger til deltager.  Vi vil gerne have, at endnu flere

mennesker får kendskab til bibliotekets indhold og aktiviteter. Med MIXOSCOPE kan man skabe sine egne fortolkninger af billeder i samlingen og bruge kulturarven aktivt i nutiden.”

 

I forbindelse med lanceringen vil Det Kgl. Bibliotek tilbyde

Workshops, hvor folkeskole- og gymnasieelever via Mixoscope kan fordybe sig i historien og tematikkerne om Dansk Vestindien og arbejde med historiske billeder. Periode: 21. august 2017 – 27. januar 2018, Målgruppe: 8.-10. klasse og STX, HF, VUC, Fag: Historie, dansk, billedkunst, samfundsfag.
Booking: Kontakt os på undervisning@kb.dk 

 

Link til MIXOSCOPE: http://mixoscope.dk/

 

MIXOSCOPE er skabt i forbindelse med udstillingen Blinde vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien, der handler om fremstillingen af kolonien på malerier, kort, fotografier m.m. Udstillingen kan ses i Den Sorte Diamant fra d. 19. maj.

MIXOSCOPE er udviklet af Space And Time og finansieret af Handelsgartner Harry Opstrups Fond.