Debat om racismens Danmarkshistorie

Kolonimagt og slavehandel:

 

Journalist Adam Holm er vært, når dansk kolonihistorie sættes til debat med tre af Danmarks førende forskere på området.

Med afsæt i livet på de Dansk Vestindiske øer – for både slaverne og de danske kolonister – vil Astrid Nonbo Andersen, Lars Jensen og Louise Sebro belyse, hvordan man under kolonialismen, i tiden efter og op til i dag har forholdt sig til Danmark som en kolonimagt, der handlede med og udnyttede slavegjorte mennesker.

Spørgsmålene er flere: Hvorfor dukker kolonialismespørgsmålet op som et begreb i forhold til nationalt selvsyn og selvforståelse netop nu? Hvordan bliver det behandlet? Og hvorfor holder den danske regering tilbage med at give en officiel undskyldning til øens efterkommere?

Astrid Nonbo Andersen er idéhistoriker og forsker i erindrings- og historiepolitik. Tidligere i år udgav hun bogen Ingen undskyldning. Louise Sebro er projektseniorforsker på Nationalmuseet. Hun har forsket i kolonihistorien og har selv en tilknytning til øerne, da hun tidligere har boet på St. Croix.

Lars Jensen er lektor ved Roskilde Universitet, hvor han i særlig grad har specialiseret sig og forsket inden for områderne globalisering, kolonialisme og post-kolonialisme.


Om sin egen rolle udtaler Adam Holm:

”Jeg vil gerne være med til at skabe en spændende debat om racismens Danmarkshistorie og få noget perspektiv på den danske selvforståelse. Der er nok en generel opfattelse af, at danskerne ikke var så slemme som englænderne, spanierne og hollænderne. Men er det nu sandt, når det kommer til stykket?”

 
Dette er første debataften i arrangementsrækken Kolonialisme, racisme og migration i forlængelse af den store særudstilling i Den Sorte Diamant, Blinde Vinkler. Billeder af kolonien Dansk Vestindien.


For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Mandag 25. september kl. 19

Rotunden (i udstillingen Blinde Vinkler):

Dansk kolonihistorie i forandring
Debat med Adam Holm som vært