Simon Critchley i samtale med Svend Brinkmann

Filosofi om døden, fodbold og David Bowie:

 

Simon Critchley er en internationalt anerkendt professor i filosofi, der arbejder i sporet efter originale, men ikke altid lettilgængelige tænkere som Martin Heidegger og Jacques Derrida. Men hans store forfatterskab er bemærkelsesværdigt, fordi den engelske filosof her beskæftiger sig med emner, der ikke kun er relevante for hans akademiske fagfæller, men henvender sig til et bredere publikum af mennesker af i dag.

 

Simon Critchley har således skrevet om både døden og humoren, om David Bowie, Hamlet og fodbold. I Det Kgl. Biblioteks Kulturkalender udtaler professor Svend Brinkmann, der i 2016 mødte Critchley under et ophold på New School i New York, og som taler med ham på scenen i Den Sorte Diamant:

’Critchley viser, at alskens fænomener kan bruges som anledning til at forstå den menneskelige eksistens filosofisk. (…) Der er for Critchley filosofi i alting, fordi filosofi handler om vores liv og erfaring.’

 

Critchleys hovedværk, De døde filosoffers bog, udkommer nu på dansk. Bogen er et register over godt 190 filosoffers tanker om døden og over deres egen fysiske og ofte ganske prosaiske død. Gennem en forståelse af vores endelighed blotlægges livets hemmeligheder, og bogen om de døde grublere er således i bund og grund livsbekræftende.

 

Samtidig udsendes herhjemme Critchley seneste bog, Hvad vi tænker på når vi tænker på fodbold, som med en perfekt timing i forhold til det forestående VM i fodbold i Rusland kombinerer fodboldtilhængerens uforbeholdne kærlighed til spillet med filosoffens store analytiske overblik. Simon Critchley er selv glødende tilhænger af den engelske storklub Liverpool FC, og to dage efter begivenheden i Den Sorte Diamant drager han til Kiev for at overvære årets største europæiske fodboldkamp, Champions League-finalen mellem Liverpool og Real Madrid.

 

Simon Critchley (f. 1960) er professor i filosofi ved The New School for Social Research i New York. Han arbejder inden for en række af emner, filosofihistorie, politisk teori, religion, etik, æstetik, litteratur osv.

 

Svend Brinkmann er professor i psykologi ved Aalborg Universitet og forfatter.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Onsdag 23. maj kl. 17.30

Dronningesalen

International Forfatterscene:
Simon Critchley i samtale med Svend Brinkmann