Grønland på smertegrænsen

Sørine Steenholdt, Kim Leine og Adam Holm:

 

To markante, litterære Grønlands-skildrere fra to forskellige generationer, Kim Leine og Sørine Steenholdt, mødes med journalist Adam Holm, som er opvokset i Grønland, for at tale om den store, nordlige ø som ’mental tilstand’.

 

Sørine Steenholdt debuterede i 2012 med novellesamlingen Zombiland, der udløste en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris. I sin femstjernede anmeldelse i Politiken noterer Steffen Larsen om bogen og dens rå og nøgne skildring af nutidens grønlandske samfund, at den ’går lige på og bider ind til benet og smertegrænsen fra begyndelsen’. Og Larsen konkluderer: ’Zombieland er stærk kost. Bogen er på én gang skrevet både udefra og indefra. Det er dens store styrke. Man glemmer den ikke.’

Sørine Steenholdt er født i 1986 i Paamiut i Sydgrønland. Hun læser sprog, litteratur og medier på Ilisimatusarfik, universitetet i Nuuk.

 

Fra Kalak (2007) til gennembruddet med Profeterne i Evighedsfjorden (2012) har Kim Leine i sine bøger skildret smertefulde tilværelser på tværs af den nordlige geografi og historie og er især kendt som en hårdhudet, men poetisk formidler af grønlandske forhold. Leine er født i Norge, men da han i 1989 bosatte sig i Grønland, hvor han levede i 15 år, blev grundlaget for hans stærke litterære indlevelse i landet, historien og samfundet skabt.

 

Adam Holm er opvokset i Grønland. Han er historiker, journalist, forfatter og anmelder.
CV:
Ph.d. i moderne historie (Højreradikalismen i Europa) fra Københavns Universitet.
Tidligere debatredaktør på Politiken.
Fra 2006 studievært og programmedarbejder på DR2, bl.a. mangeårig studievært på Deadline, hvor han stoppede i februar i år.
Arbejder i øjeblikket freelance som journalist, forfatter mm. 
Han har bidraget til flere bøger, blandt andre Med andre øjne med Peter Christensen og Marcus Rubin fra 2007 og Orientalske rejser fra 2010 med Anders Jerichow

 

Arrangementet er del af Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten. På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Det Kgl. Bibliotek, New York Public Library, Nasjonalbiblioteket i Oslo, Kungliga Biblioteket i Stockholm, Stockholms Stadsbibliotekt, Landsbiblioteket i Nuuk og Det Danske Generalkonsulatet i New York går i 2017 med Arctic Imagination sammen om et enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området. Bibliotekernes omfattende arktiske arkiver og samlinger fungerer som klangbund for samtalerne.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

 

For yderligere information kontakt head of programming Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Mandag 15. maj kl. 20
Dronningesalen
Arctic Imagination:

Kim Leine, Sørine Steenholdt og Adam Holm