Sjostakovitjs 15. symfoni

DiamantEnsemblet: Symfonisk Univers

Ved denne koncert begiver DiamantEnsemblet sig ud i den symfoniske verden, og det sker med Dmitri Sjostakovitjs 15. og sidste symfoni.

Hvordan kan DiamantEnsemblet fremføre sådan en symfoni? Det lader sig gøre, fordi den er arrangeret for klavertrio og slagtøj! Mangen et orkesterværk er gennem tiderne blevet udsat for en arrangør, der har nedskaleret besætningen, og ofte med et pauvert resultat. Dette arrangement tilhører imidlertid efter DiamantEnsemblets mening kategorien af yderst vellykkede arrangementer, hvor musikken kan stå på egne, nye ben.

Artist in Residence, Marianna Shirinyan, sætter sig bag flygeltangenterne og danner trio med Alissa Margulis på violin og Øystein Sonstad på cello, suppleret af det vigtige slagtøj: fra klokkespil til pauker håndteret af den tysk/schweiziske slagtøjsduo eardrum percussion duo med Johannes Fischer og Domenico Melchiorre.  

Koncertens første del introducerer Maurice Ravels: Le tombeau de Couperin. Titlens reference til den franske barokkomponist François Couperin skal ikke forstås mere bogstaveligt, end at Ravel komponerede musikken i seks satser som en hilsen til den franske baroksuite-form. Ravels musik er også komponeret til minde om venner, der faldt i 1. verdenskrig. Stykket er oprindeligt skrevet for klaver, men i 1919 arrangerede Ravel selv fire af satserne for orkester.

Ved koncerten vil Le tombeau de Couperin's satser blive spillet skiftevis af DiamantEnsemblets blæserkvintet og af Marianna Shirinyan, så man kan høre, hvordan besætning og arrangement på den ene side har stor betydning for et værk, og på den anden side, hvordan værkets kerne bevares uanset besætning. Koncerten indledes med en ouverture, nemlig Rossinis ouverture til Barberen i Sevilla – som en lille hilsen til  det Sjostakovitjs Rossini-citat, der er i hans 15. symfoni. 

Program:

Ghiachino Rossini (1792-1868): Barberen i Sevilla (1816)

Maurice Ravel (1875-1937): Le tombeau de Couperin (1914-17)

Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975): Symfoni nr. 15 i A-dur, op. 141 (1971)

Koncertintroduktion kl. 19 i Blixensalen v/ instruktør Rolf Heim i samtale med Jesper Egelund

Koncert tirsdag 10. november 2015 kl. 20 i Dronningesalen

Medvirkende: Marianna Shirinyan (klaver), Alissa Margulis (violin), DiamantEnsemblet og EARDRUM percussion duo: Johannes Fischer og Domenico Melchiorre. 
Billetsalg i Diamantinformationen (man-lør 8-21) og på www.billetlugen.dk: 165kr/125kr/90kr
Pressefotos kan downloades og bruges frit – fra www.kb.dk/pressphoto.
Mere information hos: Musikproducent Jesper Egelund Pedersen, jepe@kb.dk – tel: 91 32 42 25