”Danmark set fra Luften - før Google” indtager Sjælland

 

Det Kongelige Bibliotek modtager stor fondsbe­villing til ”Danmark Set fra Luften – før Google”

 

Takket være en stor fondsbevilling kan Det Kongelige Bibliotek fortsætte sin digitale crowd­sourcingsucces, som allerede har over 400.000 luftfotos online. Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med en bevilling på 8 mio. kr. sikret videreførslen af ”Danmark Set fra Luften – før Google”, d.v.s . digitalisering af luftfotos over Danmark i det 20. århundrede.

Biblioteket kan nu gennemføre retrodigitaliseringen af næsten 1 mio. luftfotos taget over Sjælland og omliggende øer og dermed invitere borgere fra København, øvrige Sjælland og Lolland-Falster og andre med topografisk viden om området til at hjælpe med at steds- og personbestemme og placere de mange luftfotos korrekt.

For ”Danmark Set fra Luften – før Google” er ikke kun et formidlingsprojekt, men i lige så høj grad et projekt, der involverer brugerne. Det Kongelige Bibliotek har nemlig brug for hjælp til at placere de gamle fotos af gårde, virksomheder og byområder præcist, og det kan gøres via applikationen www.kb.dk/danmarksetfraluften. Her kan man flytte luftfotos hen til en korrekt placering og/eller give en kommentar og andre oplysninger med på vejen.

”Danmark Set fra Luften – før Google” begyndte på Fyn, hvorfra Det Kongelige Bibliotek i 2012-13 frigav 200.000 luftfotos. Allerede i løbet af to år var samtlige billeder korrekt placeret af brugerne. Dernæst kom turen til Bornholm og Kattegatøerne, og i skri­vende stund er bru­gere fra Vestjylland i fuld gang med at placere endnu 200.000 luft­fotos fra det tidligere Ringkøbing Amt. Interessen for at hjælpe med dette arbejde har væ­ret over­væl­dende, og Det Kongelige Bibliotek er dybt taknemmelig for brugernes store inter­esse og hjælpsomhed, og derfor meget glad for, at succesen nu kan fortsætte på og med Sjælland.

Det Kongelige Bibliotek forventer at åbne for region Sjælland i begyndelsen af 2016. Det Kongelige Bibliotek erhvervede de første luftfotografier helt tilbage i 1913 og har siden købt eller på anden måde indsamlet alle større og mindre firmaarkiver, ikke mindst Sylvest Jensens store arkiv i 1989.

For yderligere information kontakt afdelingsleder Lone Stefansen 91 32 42 17, mail: Lons@kb.dk. Foto kan downloades fra www.kb.dk, pressebilleder.