På kanten af den smeltende is

Fotografier af Henrik Saxgren

Højere temperaturer truer Thules ældgamle fangerkultur:

 

En af Danmarks fineste fotografer, Henrik Saxgren, præsenterer sit ny fotografiske storværk, Ultima Thule, i Den Sorte Diamant, og den grønlandske skuespiller Nukâka Coster-Waldau læser højt fra grønlandske myter.

 I 2014 begyndte den danske fotograf at arbejde i Thule med projektet Ultima Thule. Han ville undersøge hvor meget af den oprindelige, legendariske fangerkultur omkring Qaanaaq (Thule), der var tilbage i dag.

Henrik Saxgren udtaler om forholdene og forandringerne:

”Den nuværende Thule-kultur har klaret sig i mere end 700 år, men klimaforandringer udgør nu en direkte trussel. Thule-distriktet er stadig et usædvanligt barsk sted at leve (…). Det liv, der udspiller sig på havisen, når fangerne jager de store havpattedyr, er ikke væsentligt forskelligt fra det liv, som deres forfædre levede for mange tusinde år siden. Problemet er bare, at havisen er ved at forsvinde. For 25 år siden var der fra Qaanaaq 100 km ud til iskanten – i dag er der kun 25 km.”

Henrik Saxgren tilbragte i alt seks måneder i det strenge Thule-distrikt, i teltene ved iskanten og på hundeslæderne under jagten, for at fotografere fangernes hverdag.

 Saxgrens fotos vil i Dronningesalen være ledsaget af oplæsning ved Nukâka Coster-Waldau. Den dansk-grønlandske skuespiller vil bl.a. læse sagnet Havets Moder, som var en af de fantastiske myter, Knud Rasmussen indsamlede fra 1902 til 1921. Dette er fortællingen om åndemaneren Uitsataqángitsoqs farefulde rejse til Havets Moder for at få hende til at gøre fangernes jagt til en succes.

 

Arrangementet er del af Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten. På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Det Kgl. Bibliotek, New York Public Library, Najsonalbiblioteket i Oslo, Kungliga Biblioteket i Stockholm, Stockholms Stadsbibliotekt, Landsbiblioteket i Nuuk og Det Danske Generalkonsulatet i New York går i 2017 med Arctic Imagination sammen om et

enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området. Bibliotekernes omfattende arktiske arkiver og samlinger fungerer som klangbund for samtalerne.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt head of programming Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Tirsdag 9. maj kl. 20

Dronningesalen

Arctic Imagination:

Henrik Saxgren og Ultima Thule.

Oplæsning ved Nukâka Coster-Waldau.