Terroristens bevidste stræben efter døden

Olivier Roy om islamistisk terrors fravær af religiøs kerne:

 

Politologen Oliver Roy vil i Dronningesalen i samtale med religionshistoriker Jakob Skovgaard-Petersen diskutere sit originale syn på islamistisk radikalisme og terror, som afviger fra de fleste eksperters.

I sin aktuelle bog med den rå og kontante titel Jihad og døden skriver Roy bl.a.:

’Terroristens død er ikke en mulighed eller en ulykkelig konsekvens af hans handling, den er selve kernen i hans projekt.’

I bogen undersøger Olivier Roy de islamistiske terrorattentater, som har fundet sted i de sidste 20 år i Europa. Her gør han opmærksom på det bemærkelsesværdige fænomen, at flere af de islamister, som har begået terrorhandlinger, tilsyneladende ikke er synderligt religiøse. Olivier Roy mener snarere, at islamismen også må ses som en nihilistisk ungdomskult, hvor det, der fascinerer, er det rene oprør. Volden er ikke et middel, det er selve målet.

 

På mange måder ligner islamismen herved mange andre ungdomskulter, der fremmedgør sig fra samfundets konventioner. Og det er bl.a. derfor Oliver Roy kontroversielt skriver: ’Det nye er forbindelsen mellem på den ene side terrorismen og jihadismen og på den anden side den bevidste stræben efter døden. (…) Terrorismen stammer ikke fra Islams radikalisering, men fra islamiseringen af radikalismen.’

 

Den franske politolog og filosof Olivier Roy har siden 1980’erne været en førende islamforsker. Han er født 1949 og er professor i Firenze, Italien. Ud over Jihad og døden har Roy skrevet en række bøger om islam, terror og asiatisk politik. Han har bl.a. skrevet om 9/11, om Charlie Hebdo-attentatet og om terror-angrebet i Paris i 2015.

Olivier Roy interviewes på scenen af Jakob Skovgaard-Petersen, der er religionshistoriker og professor i islam og den arabiske verden på Københavns Universitet. Skovgaard-Petersen er bl.a. blevet tildelt Rosenkjærprisen. Samtalen vil foregå på engelsk.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Tirsdag 20. februar kl. 20, Dronningesalen

International Forfatterscene: Europas stemmer Olivier Roy i samtale med Jakob Skovgaard-Petersen