Livet i Gaza – og synsvinklerne

Göran Rosenberg og Kent Klich i samtale:

 

 

I forbindelse med Kent Klichs store fotoudstilling Gaza Works, som åbner i Den Sorte Diamant den 14. april, er fotografen og Gaza-kenderen på International Forfatterscene i samtale med den svenske forfatter, journalist og Israel-kender Göran Rosenberg. Sidstnævnte er med sine personlige erfaringer med Israel og sin jødiske oprindelse en særlig stemme i debatten om Palæstina-konflikten.

 

Da staten Israel i 1998 fejrede sit 50-årsjubilæum, anbefalede Jyllands-Postens daværende korrespondent i Mellemøsten, Lasse Ellegaard, to bøger, ’hvis man vil vide noget substantielt om staten Israel’.
Den ene var Göran Rosenbergs Det tabte land med undertitlen Israel - en personlig historie.

 

Rosenberg, hvis jødisk-polske far overlevede et ophold i Auschwitz og siden vandrede til Sverige for at skabe sig en ny tilværelse (skildret i Rosenbergs bog Et kort ophold på vejen fra Auschwitz), emigrerede som 14-årig med sin mor til Israel og levede i landet i to år. Lasse Ellegaard konkluderer, at for Rosenberg ’blev Israel en bristet drøm’:
’Han blev skuffet – og hans bog er en aldeles fremragende skildring af, hvordan den skuffelse materialiserer sig. I lag efter lag afdækker han det væv af løgne, fortielser og glansbilleder, som udgør den zionistiske historieskrivning. Israel blev erobret militært, slet og ret.’
Det er en beskrivelse, der står endnu mere skarp og tankevækkende i lyset af de nuværende begivenheder i Gaza.

 

Det er netop Gaza, som er genstand for Kent Klichs aktuelle udstilling Gaza Works, og under samtalen mellem fotografen og Rosenberg vil fotos fra udstillingen blive vist på storskærm i Dronningesalen.

 

Kent Klich er født i Sverige i 1952 og bor i Danmark. Han har studeret psykologi ved Göteborg Universitet og fotografi ved International Center of Photography i New York. Han var del af det internationale fotoagentur Magnum fra 1998 til 2002. Kent Klich er internationalt anerkendt for sit projekt om Beth, en dansk sexarbejder, samt projekterne El Niño (1999) om hjemløse børn i Mexico City og Children of Ceausescu (2001) om hiv-positive børn i Rumæniens børnehjem.

 

Göran Rosenberg er født i 1948 i Södertälje. Han har studeret matematik, filosofi og statskundskab ved Stockholms Universitet og gik på Journalisthögskolan 1968-1970. Har arbejdet som journalist, forfatter og tv-reporter. Han var i 1990erne chefredaktør på tidskriftet Moderna Tider og har fungeret som klummeskribent i dagbladet Information. På dansk har Göran Rosenberg bl.a. udgivet: Det tabte land' (2001), Tanker om journalistik (2001), Pligten, profitten og kunsten at være menneske (2006) og Et kort ophold på vejen fra Auschwitz ( 2012).

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Mandag 16. april kl. 19

Dronningesalen

International Forfatterscene:

Kent Klich (SE) i samtale med Göran Rosenberg

 

For interviews med Kent Klich og/eller Göran Rosenberg kontakt pr-koordinator Anders Rou Jensen: arje@kb.dk eller 91 32 45 00.

 

Øvrige begivenheder på International Forfatterscene i forbindelse med Gaza Works:


Torsdag 6. september kl. 17
Adania Shibli (PS) i samtale med Lone Kühlmann