Puk Damsgård fortæller dansk gidsels dramatiske historie

13. oktober udkommer DR-journalist Puk Damsgårds nye bog, Ser du månen, Daniel. Dagen før fortæller hun i Dronningesalen for første gang historien om den danske fotograf Daniel Rye, der sad de mange måneder som gidsel hos Islamisk Stat i Syrien og sammen med 18 andre vesterlændinge endte i et fængsel i Raqqa. Daniel Rye var indtil videre den sidste til at forlade sit fangenskab i live efter nervepirrende forhandlinger om løsesummen med gidseltagerne.

Puk Damsgård rekonstruerer gennem interviews og research Ryes tilfangetagelse, hans tid som gidsel og familiens kamp for at få ham hjem. Et højspændt drama, som den tilfangetagne hovedperson aldrig har fortalt offentligheden om.

”Daniel var faktisk afsindig heldig, at han blev forhandlet ud, inden krigen mod IS begyndte, og nogle af de resterende gidsler blev dræbt blandt andet som konsekvens af det”, siger Puk Damsgård.

Blandt de senere henrettede medfanger var den kendte freelancejournalist James Foley, der i 2014 som den første amerikaner blev henrettet af IS.  Puk Damsgårds bog følger Daniels oplevelser som gidsel i hænderne på IS samt familiens kamp for at få ham hjem. Samtidig fortæller Damsgård historien om de mennesker, der bevogtede fængslerne og gidslerne - hvoraf en del kommer fra vores egne samfund i Europa. Foredraget handler om arbejdet med bogen, om Daniels historie og den store fortælling om det nu verdenskendte fængsel i Raqqa samt om IS' udvikling i Syrien og Irak, hvor Danmark deltager i krigen mod organisationen.

Puk Damsgård har siden 2006 arbejdet i Pakistan, Afghanistan og Libanon med talrige rejser ind i de uroplagede områder. Fra 2011 har hun været DR’s korrespondent i Mellemøsten.

Puk Damsgård har udgivet:
Hvor solen græder (2014)
Ulvehjerter (2011)
De renes land (2009)
Mellem Taleban og fremtiden (2006)

I 2012 fik hun sammen med journalisten Simi Jan Berlingske Fonds Journalistpris

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Mandag 12. oktober kl. 19

Dronningesalen

Ordscenen:
Journalist Puk Damsgård fortæller om sin ny bog, Ser du månen, Daniel.  

 Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/