Halfdan Piskets stærke fortælling om sin far

Grafiske romaner om omtumlet indvandrer-skæbne:

 

 

Den danske tegner og forfatter Halfdan Pisket har især vundet anerkendelse for sin ’Dansker-trilogi’ (DesertørKakerlak og Dansker, 2014-16) om sin egen far, James Pisket, som fra det konfliktfyldte grænseland mellem Tyrkiet og Armenien har bevæget sig op gennem Europa for at havne som halvkriminel familiefar i Danmark. Bøgerne er blevet til på baggrund af samtaler mellem far og søn, men Pisket har siden udtalt til dagbladet Information, at farens historie ikke er enkeltstående, men er gældende for mange af de indvandrere, som ender i en kriminel løbebane.

 

Stærke billeder og sparsomt sprogbrug er kendetegnende for Halfdan Piskets udtryk. De rummer desuden en underliggende uro og beskæftiger sig med svære, eviggyldige temaer, såsom familierelationer, traumer, identitet, migration og følelsen af fremmedhed.

 

I en seks-hjertet anmeldelse under overskriften 'Indvandrerfortælling er et hovedværk i dansk tegnehistorieskrev Kim Skotte i 2016 i Politiken: 'Halfdan Piskets tegnede trilogi om sin fars rejse fra tyrkisk indvandrer til en slags dansker er en grafisk voldsom, intens og intim fortælling, der ikke er set lignende herhjemme.'

 

Halfdan Pisket er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2009 og debuterede samme år med Vold (i samarbejde med forfatteren Hans Otto Jørgensen). Til december udkommer Charlotte Strandgaards værk Min tro med tegninger af Pisket. Teksten tager udgangspunkt i kirkeårets evangelietekster, og Piskets 16 tegningerne er et værk i værket – fra bebudelsen over Jesu lidelseshistorie og Marias skrig ved korsnedtagelsen til Marias himmelfart.

 

Halfdan Pisket er i Dronningesalen i samtale med Johanne Mygind, der er journalist på Weekendavisen.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.
Tirsdag 24. oktober kl. 17
Dronningesalen, Ordscenen: Halfdan Pisket i samtale med Johanne Mygind.