Ukendt stambog fra Carsten Niebuhr fundet i New Zealand


Det Kongelige Bibliotek har netop sikret sig en vigtig brik til historien om den geografiske opdagelsesrejsende Carsten Niebuhr. Efter en heftig budkonkurrence på en auktion i New Zealand fik det Kongelige Bibliotek hammerslag på den hidtil ukendte stambog.
Det er mildt sagt ikke hver dag, der dukker sådant et helt ukendt manuskript op ”out of the blue”, som kan være med til at belyse rejseruter og møder. Og det var også kun et tilfælde at lotnummer 281 Niebuhr, Carsten (1733-1815) German mathematician, cartographer and explorer, Travellers Autograph Album kom til Det Kongelige Biblioteks kendskab. Det skete efter tip fra en New Zealandsk forsker.

Stambøger skulle være lette at rejse rundt med. Niebuhrs stambog måler 12,5 x 20, 5 cm og består af 136 blade med 250 indførsler. Det er venner og bekendte, der skrev til erindring og til dokumentation for, at Niebuhr havde mødt dem. De fleste noteringer stammer fra Niebuhrs tid i Göttingen 1757-1760.
”Stambogen har supplerende kildeværdi i forhold til Niebuhrs rejsedagbog og er i sig selv et unikt og autentisk forbindelsesled til Niebuhrs person og samtid,” udtaler Stig T. Rasmussen, leder af Orientalsk og Judaistisk Afdeling, Det Kongelige Bibliotek.

Carsten Niebuhr deltog i den arabiske ekspedition, der udgik fra Danmark og som havde til formål at udforske og kortlægge det sydlige Arabien i 1761-1767.
Niebuhrs indsats var afgørende for datiden og hans kortmateriale over Mellemøsten var i lang tid det bedste. Niebuhr er en helt central skikkelse i det 18.århundredes orientalistisk.
Hvordan stambogen er endt i New Zealand er stadig uopklaret og måske lidt af et eventyr. Næste år er det 250-året for ekspeditionens start og bogen vil kunne ses i en planlagt udstilling.

Det Kongelige Bibliotek erhvervede manuskriptet for 70.000 NZ$ (ca. 250.000 kr.) med omfattende støtte fra professor dr. phil. Carl Roos' Mindelegat, Augustinus Fonden og Højesteretssagfører C.L. Davids Legat for Slægt og Venner.
Læs mere om stambogen i det nye nummer af Diamantbladet, Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin. Foto af stambogen kan downloades fra www.kb.dk, klik Nyheder, Presse, Pressebilleder.
For yderligere information kontakt Stig T. Rasmussen. Tlf. nr. 3347 4890 eller mobil 6127 4243


 

Se stambogen her