Abramović Method for Treasures

- Et intenst møde med Det Kgl. Biblioteks skatte

 

Den spektakulære performancekunstner Marina Abramović har skabt udstillingen Abramović Method for Treasures speciel til Det Kgl. Bibliotek og dets mange, dyrebare kulturskatte. Resultatet er et sanseligt værk, der engagerer udstillingsgæsterne til at møde kulturarven på en ny måde. En totalinstallation for bøger og mennesker.

 

Marina Abramović er som performancekunstner kendt for at inddrage både sig selv, sin krop og publikum i unikke og grænseoverskridende værker: Fra intense performances til nøje iscenesatte forløb med fokus på dyb tilstedeværelse og koncentration. Med afsæt i bl.a. Kierkegaards breve, Saxos Danmarkshistorie og Tycho Brahes observationer har Abramović frembragt en totalinstallation, der bl.a. involverer en række ritualer, et audiosystem og specialdesignede menneskehylder. 

 

Bøger og litteratur har altid spillet en afgørende rolle for den serbiske kunstner. Hun taler ligefrem om, at der er en særlig kraft i bøger:

’Jeg tror, at når man skriver noget dybtgående eller en forfatter sætter alt, han har, ind på at skrive en bog, så bliver denne mentale proces bevaret næsten som en slags energimolekyler, som man faktisk har fri adgang til. Og hvis noget virkelig bevæger dig, så knytter du dig til forfatteren på et energimæssigt niveau.’

 

Abramović Method for Treasures er Abramovićs forsøg på at formidle denne specielle energi i bogskattene til publikum.

 

Marina Abramovićs meritter omfatter en stribe opsigtsvækkende performance-værker som Rhythm 10, The Lovers, Balkan Baroque og The Artist Is Present – hvoraf sidstnævnte på Museum of Modern Art i New York i 2010 blev set af over 850.000 besøgende.

Igennem mere end 50 år har Abramović desuden arbejdet med sin såkaldte Abramović Method, der via performative greb og ritualer søger at højne deltagernes oplevelse af mentalt og fysisk nærvær og dermed befordre en personlig og næsten meditativ delagtighed i kunsten og livet. Det er denne metode, der danner grundlag for udstillingen i Det Kgl. Bibliotek.

 

Samarbejdet om Abramović Method for Treasures ligger i forlængelse af Det Kgl. Biblioteks mangeårige tradition for at invitere markante, internationale kunstnere til at arbejde med en udfoldelse af bibliotekets samlinger. Tidligere samarbejder tæller bl.a. Robert Wilson, Hotel Pro Forma, og Andrey Bartenev.

 

Udstillingen Abramović Method for Treasures er en semi-permanet udstilling, hvilket betyder, at udstillingen forventes at stå i op til  tre år.

 

 

PRESSEMØDE

I forbindelse med åbningen af udstillingen inviteres til et helt særligt pressemøde kurateret af Marina Abramović selv. Pressemødet indebærer blandt andet en enestående mulighed for prøve den nye metode under kunstnerens personlige vejledning. Pressemødet varer cirka 1,5 time og har begrænset antal pladser.

 

ÅBNINGSEVENT

Udstillingsåbningen foregår i Dronningesalen i Den Sorte Diamant, hvor Marina Abramović vil præsentere sit mangeårige arbejde med Abramovic Method. Efter præsentation vil det være muligt at se udstillingen i en særudgave. ARRANGEMENTET ER UDSOLGT. Begrænset antal pressepladser.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto


For yderligere information kontakt udstillingskoordinator Christina Back, 91 32 42 26,
chrb@kb.dk

 

Henvendelse vedr. pressemødet: kontakt pr-medarbejder Anders Rou Jensen, arje@kb.dk eller 91 32 45 00.

 

Marina Abramović:
Abramović Method for Treasures

 

Udstillingen i Montanasalen, Den Sorte Diamant åbner onsdag den 21. juni.
Marina Abramović vil samme aften være gæst på International Forfatterscene i anledning af hendes selvbiografi: At gå gennem mure, udkommer.

ARRANGEMENTET ER UDSOLGT.