Fantasi og vision i debatten om den smeltende is

Laurie Anderson og Sjón deler drømme om fremtiden:

 

Det kan ikke undre, at Laurie Andersons grundliggende nysgerrighed og alsidige talent som multimedia- og performance-kunstner, forfatter og komponist i 2008 gjorde hende til deltager på Disko Bay Expedition i Grønland. På ekspeditionen deltog en gruppe videnskabsfolk og kunstnere der ud over Anderson talte: musikerne Jarvis Cocker og Martha Wainwright samt fotografen, forfatteren m.m. Sophie Calle. I løbet af de ti dage frembragte deltagerne kunstprojekter, skrev og opførte skuespil, lavede musikgigs i lokale bygder, mens videnskabelig forskning blev udført.

 

Som led i arrangementsrækken Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm på seks store biblioteker på tværs af Atlanten om smeltende is og stigende temperaturer – kommer Anderson nu til Den Sorte Diamant, hvor hun i Dronningesalen skal tale med den islandske forfatter Sjón, der sidste år skrev teksten til Hotel Pro Forma-forestillingen NeoArctic.

 

Udgangspunkt for samtalen er spørgsmålet: Hvad sker der, når temperaturene stiger, og isen smelter i Arktis og Grønland? Men perspektivet er kunstnerisk. Politikere diskuterer, videnskabsfolk viderebringer kendsgerninger, men i Arctic Imagination-samtalerne er der netop plads til visionen og den højtflyvende forestillingskraft.

 

Laurie Anderson er opvokset i en forstad til Chicago. Hun spillede i en tidlig alder i Chicago Youth Symphony og uddannede sig i New York, først som kunsthistoriker i 1969 og så skulptør i 1972. Underviste i og anmeldte kunst og opførte sine første performance-værker, bl.a. bilhornskompositionen Automotive (1972), og violinkoncerten på isblokke, Duets on Ice (1974). Senere projekter med alt fra selvopfundne musikinstrumenter og skulpturer til tekstproduktioner og ny teknologi. Hun pladedebuterede i 1984 med O Superman og har desuden optrådt med mere politisk orienterede multimedia-shows som United States (1983),Nerve Bible (1995) og Songs and Stories from Moby Dick (1999). Fra 2008 - 2013 gift med musikeren Lou Reed.

 

Sjón er født i Reykjavik i 1962. Han vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2005 for sin roman Skygge-Baldur, mens romanen Tusmørkeundere (2010) blev nomineret til den internationale IMPAC Dublin Literary Award. Hans seneste roman er Månesten – drengen der aldrig var (2014). Sjón har desuden udgivet ni digtsamlinger, skrevet fire opera-librettoer og diverse sangtekster til forskellige kunstnere. I 2001 blev han nomineret til en Oscar for sine tekster i filmen Dancer In The Dark. Hans romaner er blevet udgivet på 35 sprog. Sidste år skrev han teksten til Hotel Pro Forma-forestillingen NeoArctic. Sjón har en original evne til at sammenvæve multinational kultur, myter, litteratur og populærkultur i sin lette og humorfyldte fortællerstil.

 

New York Public Library indleder sit Arctic Imagination-program den 21. september med et arrangement med kunstneren Olafur Eliasson, mens forfatteren og aktivisten Naomi Klein følger den 5. december.

 

Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten. På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Det Kgl. Bibliotek, New York Public Library, Nasjonalbiblioteket i Oslo, Kungliga Biblioteket i Stockholm, Stockholms Stadsbibliotekt, Landsbiblioteket i Nuuk og Det Danske Generalkonsulatet i New York går i 2017 med Arctic Imagination sammen om et enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området. Bibliotekernes omfattende arktiske arkiver og samlinger fungerer som klangbund for samtalerne.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

 

Onsdag 30. august kl. 20
Dronningesalen
Arctic Imagination:

Laurie Anderson og Sjón i samtale

 

For yderligere information kontakt head of programming Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.