Omstridt fortsættelse

David Lagerkrantz forlænger Stieg Larssons krimi-succes:

 

Hård kritik og opfordring til boykot var resultatet, da den svenske forfatter og journalist David Lagerkrantz i 2015 med Det der ikke slår os ihjel skrev videre på Stieg Larssons tre storsælgende bøger om makkerparret Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. I næste måned udkommer Lagerkrantz’ nye bind i Millennium-serien, Manden der søgte sin skygge. På International Forfatterscene i Dronningesalen den 11. september vil David Lagerkrantz fortælle om sit arbejde med Larssons litterære univers og hans velkendte hovedpersoner.

 

Herhjemme gik den populære krimiforfatter Jussi Adler Olsen så vidt som til at opfordre til boykot af Lagerkrantz’ første værk i den storsælgende serie, men egentlig har sidstnævnte blot fulgt en ældgammel litterær tradition. I Det Kgl. Biblioteks kulturmagasin diamanten gør lektor emerita Tania Ørum, Københavns Universitet, opmærksom på, at både Shakespeare og Racine anvendte græske tragedier som forlæg, og at James Joyce ligefrem reklamerer med, at hans banebrydende roman Ulysses er en moderne udgave af Odyseen.

Og Ørum forsætter:
’Inden for de populære genrer som kriminalromaner, fantasy og science-fiction betragtes originalitet ikke som så væsentligt. Problemet opstår der, hvor noget får status af kvalitet. Det er det, der er sket i Stieg Larssons tilfælde. Hans bøger gik efter hans død fra at være lavgenre-litteratur til ’rigtig’ litteratur. Og så bliver det opfattet som mere problematisk med opfølgende bind skrevet af en anden.’

 

David Lagerkrantz er født i 1962, søn af den berømte svenske forfatter og kritiker Olof Lagerkrantz. Han har læst filosofi og religion, inden han tog en uddannelse som journalist. Han har tidligere dækket kriminalstoffet for Expressen. Som forfatter har han bl.a. skrevet bøger om fodboldstjernen Zlatan Ibrahimović og eventyreren Göran Kropp.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Mandag 11. september kl. 20

Dronningesalen, International Forfatterscene:

David Lagerkrantz (SE)
Interviewer offentliggøres senere, se www.densortediamant.dk.