Fotos af hverdag og krig

Kent Klich dokumenterer livet i Gaza-striben:

 

Den svenske fotograf Kent Klich har dokumenteret livet i Gaza-striben siden begyndelsen af 2000-tallet. Med en kunstnerisk arbejdsproces, hvor tempoet bevidst sænkes, tilbyder Klich et alternativ til massemediernes kortlivede, sensationslystne opmærksomhed på konflikten. Klich vil vise os de grundlæggende vilkår, indbyggerne i Gaza må leve – og dø – med. Med sin interesse for de personlige fortællinger fokuserer han på krigens konsekvenser i hverdagen. Udstillingen Gaza Works viser seks serier, der tilføjer nye facetter til en kompleks fortælling om det omstridte sted.

 

Kent Klich søger af afdække den nuværende situation i Gaza, og han arbejder for at tematisere både overgreb og modstand i området. Han er klar over udfordringerne både ved at fotografere andre menneskers lidelser og sin egen rolle som outsider. Derfor benytter han forskellige metoder og fortælleteknikker for at skildre den komplicerede konflikt. Information fra aktivister i Gaza og diverse eksperter forenes med vidnesbyrd fra civile, hvis liv er i fare. Et eksempel på dette er videoinstallationen Killing Time, som er sat sammen af mobiltelefon-film taget af mennesker, der døde under den militære offensiv kendt som Operation Cast Lead i 2008-09. I udstillingen vises også de fysiske brudstykker af de mosaikker, der engang udsmykkede den nu nedrevne Gaza International Airport sammen med fotos og film fra stedet. Til sammen vidner de om, hvilke alvorlige begrænsninger på bevægelsesfriheden mennesker i Gaza lever under. 

 

Udstillingen er oprindeligt tilrettelagt af Hasselblad Foundation i Göteborg, hvor den blev vist i 2017. Der er nu tilføjet en række værker, hvoraf flere her vises for første gang.

 

Udstillingen ledsages af bogen Kent Klich: Gaza Works, der er udgivet af Koenig Books og designet af BankerWessel i 2017. Bogen indeholder essays af Judith Butler, Mette Sandbye, Raji Sourani, Eyal Weizman og Louise Wolthers så vel som en samtale mellem Kent Klich og Hasselblad Award vinder Susan Meiselas.

 

Kent Klich er født i Sverige i 1952 og bor i Danmark. Han har studeret psykologi ved Göteborgs Universitet og fotografi ved International Center of Photography i New York. Han var del af det internationale fotoagentur Magnum fra 1998 til 2002. Kent Klich er internationalt anerkendt for sit projekt om Beth, en dansk sexarbejder, hvis liv han har skildret gennem de sidste 30 år med tre bøger og adskillige udstillinger. Andre roste projekter omfatter El Niño (1999) om hjemløse børn i Mexico City og Children of Ceausescu (2001) om hiv-positive børn i Rumæniens børnehjem.


Fotos kan downloades fra
www.kb.dk/pressphoto
Udstillingen på Det Nationale Fotomuseum kurateres af forskningsbibliotekar Sarah Giersing, der kan kontaktes for yderligere information på
sagi@kb.dk eller 91324824.

 

 

14.4.2018 – 2.2.2019

Det Nationale Fotomuseum

Den Sorte Diamant

Kent Klich: Gaza Works

 

 

 

Events på Den Sorte Diamant i forbindelse med udstillingen:

 

Mandag 16. april kl. 19

Dronningesalen

Artist Talk:

Kent Klich i samtale med journalist og forfatter Göran Rosenberg

 

Onsdag 13. juni kl. 17

Udstillingslokalerne

Artist Walk:

Kent Klich viser rundt i udstillingen

 

For interviews med Kent Klich eller Göran Rosenberg kontakt pr-koordinator Anders Rou Jensen:  91324500 eller arje@kb.dk