Jyske Lov vender hjem fra Sverige

Et af dansk kulturarvs største klenodier, det ældste eksemplar af Jyske Lov fra omkring 1280, er i dag kommet til Danmark efter næsten 300 års ophold i Sverige.
Kulturminister Per Stig Møller modtog det gamle håndskrift som led en gensidig udveksling af dokumenter med Sverige.
Kulturminister Per Stig Møller sagde:
”Jyske Lov er et vigtigt nationalt symbol, der markerer dannelsen af Danmark som retsstat. Historiske kilder peger på, at Jyske Lov både var tænkt som – og fungerede som – den første lov for hele Danmark. Den er derfor et symbol for Danmark som stat og et symbol for dansk identitet.
Jyske Lov repræsenterer nogle af de mest bærende værdier, vi som retssamfund bygger vores kultur og omgang med hinanden på, såsom ærlighed og retfærdighed. Det er derfor glædeligt, at det gode samarbejde mellem Danmark og Sverige har gjort det muligt at få det ældste eksemplar af loven, som stadig er bevaret, tilbage til Danmark”.
Om Jyske Lov
Den hjemvendte lov anses for at være det næstældste af blot fire håndskrifter på dansk fra før år 1300. Det vil i den kommende tid blive udstillet på Det Kongelige Bibliotek, og planen er herefter at vise det andre steder i landet.
At Jyske Lov nu kan vende tilbage til Danmark, skyldes en aftale mellem Det Kongelige Bibliotek i Danmark og Kungliga Biblioteket i Sverige om en gensidig udveksling af Jyske lov og en svensk landskabslov, Södermannalag, fra 1327.

Se film fra udvekslingen her www.kum.dk/Temaer/Jyske-Lov/Udvekslingen/