Jazzfestival 2018 i Den Sorte Diamant

Harmonika, harmonika, harmonika

Galliano_Poster_NewJazzMusette copie-1
Richard Galliano Kvartet


Galliano, Fischer og Nika i Den Sorte Diamant
 

Richard Galliano, den franske mester, har været blandt verdens førende harmonikaspillere i mange år. Han er søn af en harmonikaspiller og begyndte selv med instrumentet som 4-årig. Hans stilistiske omfang er stort, fra klassisk, til folk og til jazz, og kredsen af musikere, der har spillet med Galliano er omfangsrig, bl.a. Chet Baker, Ron Carter, Wynton Marsalis, Charles Aznavour og Serge Gainsburg.

Ét møde blev særligt skelsættende for Galliano: I 1980 traf han den argentinske komponist og akkordeonist Astor Piazzolla, der opmuntrede ham til gøre det samme med fransk musette, som Piazolla selv havde gjort med tango – altså opfinde en slags ’ny musette’, ligesom han selv havde opfundet ’ny tango’. Efter at have skrevet, spillet og udgivet musik i 30 år tog Galliano for et par år siden bestik af sit eget kunstneriske virke og markerede sit ståsted med albummet New Jazz Musette, der én gang for alle understregede hans evigt kreative og entusiastiske tilgang til jazzen. Og det er den musik, der præsenteres på koncerten sammen med hans faste trio.

Francesco Calì – den herboende harmonika-virtuos fra Catania på Sicilien har haft et symbiotisk samarbejde med Jacob Fischer gennem mange år, og duoen har tilføjet et charmerende sydlandsk touch til musikken – en slags jazz med middelhavs-stemning, som det kan høres på parrets anmelderroste cd Django fra 2011. Jacob Fischer har specielt til denne koncert på Den Sorte Diamant samlet et enestående hold af musikere for at spille musik inspireret af sommeren. Her er duoen udvidet med den svenske sang-ekvilibrist Josefine Cronholm samt Andreas Møllerhøj og Tom Jensen på henholdsvis bas og trommer. 

Lelo Nika - harmonika med strygere og cimbalom
Lelo Nika Septets unikke musikalske samspil afspejler historien om medlemmernes dybe venskaber på tværs af forskellige musikalske traditioner, kulturer og stilarter.

Jazz, folkemusik og verdensmusik udfoldes i perfekt symbiose, når den østrigske Koehne kvartet møder Lelo Nikas egen trio bestående af harmonika, cimbalom og kontrabas. Den sammenstykkede gruppe udgør Lelo Nika Septet.

Lelo Nika har sine rødder i Serbien, men har efter mange år i Danmark bosat sig i Malmö. Som musiker er han inspireret af sin kulturelle baggrund i form af Balkan-musikken, men har igennem mange år også videreudviklet denne i samspil med jazz og verdensmusik. Som komponist ser han det som en vigtig mission at bevare de musikalske traditioner, han er en del af, men også at komponere ny musik, der overskrider disse.

Når Lelo Nika mødes med sit imponerende hold af musikere, er det en fælles intuition og forståelse for musikkens kraft, der bestemmer udtrykkets endelige udformning.

Richard Galliano: 10, juli kl.20
Francesco Calì med Jacob Fischer: 11. juli kl.20
Lelo Nika: 12. juli kl. 20