Ludvig Holberg på nutidsdansk

Erasmus Montanus nægter at dø:

Forfatteren Ludvig Holberg døde i 1754, men er stadig aktuel i 2017. En samlet udgave af hans enorme produktion er tilgængelig på nettet, og nu suppleres der med en bogudgave i 22 bind, hvor Holbergs sprog er genudgivet i nutidig retskrivning.

To skuespillere, Laura Bro og Karin Heinemeier, og to forskere, Bent Holm og Peter Zeeberg, vil på denne baggrund den 7. september i Dronningesalen hylde og fortælle om den eviggrønne skribent, bl.a. via en række originale, banebrydende og nyskabende passager fra det samlede værk.


Bent Holm er lektor i teaterhistorie ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab. Han har været dramaturg ved TV-teatret og ved Holberg-opsætninger i Aarhus og Bergen; hans arbejde med Holberg-forestillinger og hans bog Holberg and his Double. Ludvig Holberg: a European Writer (1994) indbragte ham Holberg-medaljen i 2000.

Peter Zeeberg er ledende redaktør ved Ludvig Holbergs Skrifter, og i en artikel i Det Kgl. Biblioteks kulturmagasin diamanten konkluderer han om den alsidige forfatter:

’Holberg så tingene klarere end de fleste, og han formulerede sig vittigt og skrapsindigt. Der er ingen som ham der kan skære igennem alt vrøvlet.’

 

Selvom Holberg skrev værker som både essayist og historiker, huskes han dog først og fremmest som Danmarks klassiske og betydeligste komedieforfatter. I løbet af en meget kort periode, 1722-27, skrev han i en slags poetisk rus hele 22 komedier til Det Kongelige Teater, bl.a. udødelige værker som Den politiske kandestøber, Den Stundesløse, Erasmus Montanus, Mester Gert Westphaler, Den vægelsindede, Don Ranudo, Jacob von Tyboe, Jean de France og Jeppe på Bjerget.

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Torsdag 7. september kl. 19

Blixen-salen

Holberg i dag

Laura Bro, Karin Heinemeier, Bent Holm og Peter Zeeberg.