Eyal Weizman: Jagt på krigsforbrydelser

Nørskov-Weizman
Eyal Weizman fortæller om sine avancerede it-metoder:

Arkitekt på jagt efter krigsforbrydelser 

Den britisk-israelske forfatter, professor og arkitekt Eyal Weizman er grundlæggeren af Forensic Architecture – et projekt, som udvikler nye former for efterforskning af krigsforbrydelser ved at benytte tidens mest avancerede it-teknik til at afdække, rekonstruere og skabe beviser. 

I Det Kgl. Biblioteks aktuelle fotoudstilling Kent Klich: Gaza Works kan man for tiden se et værk udført i samarbejde med Forensic Architecture. Værket hedder Black Friday, og det dokumenterer spor efter krigshandlinger i august 2004, hvor over 130 indbyggere mistede livet i den palæstinensiske by Rafah. 

Senest blev projektets arbejde brugt af FN til at undersøge droneangreb. Men også angrebet på et hospital i den syriske by Aleppo har Forensic Architecture analyseret og rekonstrueret. Om resultatet skriver den engelske avis The Observer:
’Materialet er sindsoprivende: At se, f.eks., fra flere overvågningskameraers position det daglige liv på et Aleppo-hospital i sekunder før det udslettes af regeringsvenlige styrker.’ 

Eyal Weizman og Forensic Architecture gennemfører storstilede analyser af store mængder af digitale data – fra oplysninger om telefonopkald og meteorologiske satellitoptagelser over private mobilfotos på sociale medier og til øjenvidne-skildringer og optagelser fra overvågningskameraer – der har at gøre med et bestemt angreb eller overgreb. Derved kan de rekonstruere fakta og bevise, hvis de internationale regler for krigsførelse bliver overtrådt.  

Forensic Architecture er blevet kaldt et detektivbureau af kunstnere, arkitekter og forskere. Projektet præsenterer ofte også sine resultater som kunstværker og har udstillet i Kunsthal Charlottenborg tidligere i år. 

Eyal Weizman vil være i samtale med journalist Steen Nørskov, vært på DR2 Dagen og Mellemøst-korrespondent fra 2007 til 2011 i DR.

Fredag 14. september kl. 20

Blixen-salen

International Forfatterscene:

Eyal Weizman (UK/IL) i samtale med Steen Nørskov