Europa under forandring

Asli Erdoğan, Olivier Roy og Ivan Krastev:

 

Engang var Europa verdens centrum. I dag kigges der for det meste stik vest – over Atlanten i stedet for ned på kontinentet. Med arrangementsrækken Europas stemmer sætter Det Kgl. Bibliotek fokus på fortællinger, perspektiver og analyser fra et Europa i forandring ved at præsentere nogle af de mest udfordrende og afgørende tanker fra kontinentets relevante nulevende tænkere og forfattere. I første omgang bulgarske Ivan Krastev, franske Olivier Roy og tyrkiske Asli Erdoğan.

 

Asli Erdoğan er både menneskerettighedsforkæmper, regeringskritiker og en af de vigtigste forfattere i nyere tyrkisk litteratur, bl.a. med romanen By i blodrød kappe. Hun lever i eksil i Tyskland, sigtet efter Tyrkiets hårdeste paragraf for at opfordre til terror. Selv siger hun, at hun med sin litteratur kæmper en kamp mod styrets sandhedsmonopol:
”En nation, der lukker munden på sine egne forfattere, skærer sit eget stemmebånd over. Staten tror, vi er dens fjende, men vi er faktisk dens stemme”.

Asli Erdoğan.er æresmedlem af Dansk PEN.

Ivan Krastev en af de stærkeste røster, når emnet er de risici, der er forbundet med Europas fremtid og EU’s mulige opløsning eller svækkelse. Hvordan imødekommes europæernes bekymringer, samtidig med at der dæmmes op for reaktionære impulser og populisme? Europa – forfald eller håb.

Sociolog og islamforsker Olivier Roy stiller spørgsmålet: Hvordan har ophavsmændene bag Europas latente terrortrussel kunnet mobilisere tilhængere fra hele Europa og tiltrække titusinder af frivillige, heriblandt mange konvertitter? Ifølge Roy har det bevidste ønske om at gå i døden skabt en ny slags radikal vold. Set på denne måde drejer det sig ikke om en radikalisering af islam, men en islamisering af radikalismen.

 

Kulturproducent Lise Bach Hansen, som har programsat Europas stemmer, siger om projektet:
’Der lanceres lige nu nye ambitiøse visioner i Europa med de fornyede bånd mellem Paris, Berlin og Bruxelles, men hvordan kommer det til at gå for vores verdensdel?

På Det Kgl. Bibliotek fletter dansk og europæisk kulturarv sig ofte sammen, og det er derfor oplagt, at det er her, man kan møde nogle af Europas mest aktuelle stemmer, når de fremsætter deres bud på, hvordan fremtiden tegner sig for Europa.’

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Onsdag 31. januar kl. 20

Blixen-salen

Asli Erdoğan i samtale med journalist Rakel Chukri, kulturchef på avisen Sydsvenskan

 

Onsdag 7. februar kl. 20
Dronningesalen
Ivan Krastev i samtale med Lykke Friis

 

Tirsdag 20. februar kl. 20

Dronningesalen

Olivier Roy (samtalepartner offentliggøres senere)

 

Europas stemmer arrangeres i samarbejde med Informations bogserie Europæiske Ideer.