Den store Thomas Winding-udstilling

Foto: Morten Bjarnhof
Foto: Morten Bjarnhof

Det Kgl. Bibliotek for børn:
Den store Thomas Winding-udstilling 

Med en karakteristisk blanding af stemme, ord, billeder og film udfoldede Thomas Winding sin unikke fortællekunst i et utal af formater og var således med til at danne en ny måde at fortælle historier på til børn. De mange formater bliver sat i spil i en stor udstilling, som præsenterer en bred vifte af Windings skriftlige, visuelle og mundtlige fortællinger. Det Kgl. Bibliotek sætter dermed fokus på en af vor tids markante danske historiefortællere og åbner samtidig portene på vid gab for både børn og voksne. 

En væsentlig del af Det Kgl. Biblioteks formidling af kulturarven har i årene siden Den Sorte Diamants indvielse i 1999 bestået af en bred vifte af foredrag, udstillinger, koncerter og litteraturarrangementer for det voksne publikum. I de seneste år har der været et stigende ønske om at tilbyde både kulturoplevelser og undervisningstilbud til børn og unge, og Den store Thomas Winding-udstilling er udviklet specielt med dette for øje. Der vil for børnene være fokus på den legende og underholdende formidling af fortællerens mange universer. Mens Thomas Winding forfatterskab for de voksne sættes i perspektiv i forhold til især det sagnomspundne 1960’er-opbrud, som det udspringer af. 

Udstillingen er skabt i et tæt samarbejde med Thomas Windings familie, der har været med til at frembringe et farverigt, forunderligt, legesygt og tankevækkende billede af den store fortællers kreative mangfoldighed. Der er således tale om en udstilling, som appellerer til alle sanser. Her lægges op til både leg, fordybelse og deltagelse: Et møde med Thomas Winding i børnehøjde. 

Thomas Winding er i bund og grund en historiefortæller, leveringsdygtig i et væld af skæve, finurlige, barokke eller ligefrem gakkede historier, hvor han genremæssigt springer fra bøger til tegninger, fra malerier til film, fra børne-tv til oplæsning. Men den magiske virkning er historiens: Han åbner en række hidtil usete låger ind til forskellige universer og deres medrivende fortællinger – blandt andet Lille Bamse, Super Carla og Farvel, jeg hedder Kurt. Ofte er anslaget mundtligt og ganske enkelt: ’Nu skal du høre…’ Sagt med hans kendte fløjlsbløde, mørke stemme, der både rummer tryghed og lokker med eventyr. 

Biografi
Thomas Winding (1936-2008) studerede til billedkunstner på Kunstakademiet, og sammen med sit senere arbejde som bladtegner for avisen Social-Demokraten grundlagde han en naivistisk og sanselig æstetik med afsæt i 60’ernes frigørelses-projekt. Det var dog som pioner inden for dansk børne-tv, nærmere bestemt DR’s B&U-afdeling, at han fik sit største publikum i årene 1963-83 med både provokerende og gakkede udsendelser, men også omsorgsfulde historier i børnehøjde. I de sidste år koncentrerede han sig mere om forfatterskabet, om at indtale med sin højt skattede stemme, samtidig med at han fra 1984-1988 var højskolelærer og derefter forstander på Ærø Kunsthøjskole, lærer ved Den Europæiske Filmhøjskole fra 1993-1994 og konsulent ved Det Danske Filminstitut fra 1996. 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt udstillingskoordinator Christina Back, 91 32 42 26, chrb@kb.dk. 

Fredag 8. juni til lørdag 2. februar

Rotunden – Den Sorte Diamant:

Den store Thomas Winding-udstilling