Polemik om religion, kvindesyn og sex

Algeriske Kamel Daoud på International Forfatterscene:

 

 

Kamel Daoud har de seneste par år placeret sig som en central skikkelse i en højaktuel litterær-kulturel debat, der med sit udspring i Frankrig har bredt sig til store dele af Europa.

 

 I februar 2016 skrev Daoud i New York Times en kontroversiel og omdiskuteret kommentar med titlen The Sexual Misery of the Arab World.

Kommentaren blev i en dansk oversættelse offentliggjort af Jyllands-Posten under titlen Den seksuelle elendighed i den arabiske verden. Her skriver Daoud bl.a.:
"Overgrebene mod vestlige kvinder nytårsaften i Köln, som arabiske mænd stod bag, trak tråde tilbage til Tahrir-pladsen under den spæde egyptiske revolution, hvor kvinder på pladsen også blev chikaneret. Denne påmindelse har fået folk i Vesten til at indse, at den største plage i en stor del af den såkaldte arabiske verden, og i det muslimske samfund generelt, er det syge forhold til kvinder."

Også som forfatter har Daoud vakt opsigt. I 2013, udgav han sin første roman, Meursault - En modundersøgelse, der vandt den franske pris for årets bedste debutroman, Prix Goncourt du Premier Roman. Bogen skabte furore, fordi Daoud her gen-skriver Albert Camus' klassiske roman Den Fremmede - men set fra det diametralt modsatte synspunkt. I Daouds roman hedder fortælleren Haroun, og han er bror til den navnløse algerier, "araberen", som i Den fremmede nærmest ved et tilfælde dræbes på en strand i Oran af franskmanden Meursault, så læserne kan nærstudere drabsmandens absurd-eksistentialistiske livskrise.

I sin anmeldelse af Meursault - En modundersøgelse i Jyllands-Posten skrev Johs. H. Christensen bl.a.: 
"Det kan godt være, at de franske intellektuelle har mobbet den algeriske journalist og islamisme-kritiker Kamel Daoud til tavshed, men hans roman taler stærkt og begavet ind i vor tid."

 

Kamel Daoud, født den 17. juni 1970 i Mostaganem (Algeriet). Matematik- og litteratur-studier. Arbejdede som journalist ved og blev siden chefredaktør for Quotidien d'Oran, en uafhængig, fransksproget algerisk avis. Involveret i protester etc. i ’det arabiske forår’ i 2011. Udgav novellesamlingen Minotaur 504 i 2011. To år senere tildelt Prix Goncourt du Premier Roman for årets bedste franske debutroman med Meursault - En modundersøgelse.

Daoud vil bliver interviewet på scenen af journalist Karin Mørch. Samtalen vil foregå på fransk, men have opsamlinger undervejs på dansk.

 

International Forfatterscene: Europas stemmer

Dette arrangement er en del af International Forfatterscene: Europas stemmer, der sætter fokus på fortællinger, perspektiver og analyser fra et Europa i forandring. I forbindelse med Informations Forlags bogserie Europæiske Ideer vil Ordscenen i løbet af 2018 og 2019 præsentere nogle af de mest udfordrende og afgørende ideer fra kontinentets mest relevante nulevende tænkere. 

 

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Mandag 7. maj kl. 20

Dronningesalen

International Forfatterscene: Europas stemmer:
Kamel Daoud i samtale med Karin Mørch