Sjældne daguerreotypier til Det Kgl. Bibliotek

 

Det lykkedes tirsdag Det Kgl. Bibliotek at erhverve en sjælden samling af daguerreotypier på en auktion hos Bruun Rasmussen.

 

Samlingen omfatter 12 daguerreotypier + 1 ambrotypi + 2 poesibøger, der har tilhørt familien til Levin Jørgen Rohde, der boede på Dansk Vestindien i 1840ere og 1850erne.

 

Daguerreotypier og ambrotypier er helt tidlige unikafotografier. De er sjældne og til hver en tid relevant for bibliotekets samlinger som vigtigt og bevaringsværdigt fotohistorisk materiale.

 

Samlingen her er yderligere værdifuld, fordi den har forbindelse til den danske Rohde-familie, hvis liv og virke i Dansk Vestindien er veldokumenteret. Blandt de afbildede er identificerede medlemmer af denne familie. Mest interessant er samlingen, fordi den indeholder to portrætter af familiens afrocaribiske tjenestefolk. Der ene forestiller en mand, der med stor sandsynlighed identificeres som William Henry Newt, der optræder i en folketælling fra 1840 som familiens tjener.

 

Der findes, så vidt vides, ikke andre eksempler på tidlige fotografiske enkeltportrætter af afrocaribiske tjenestefolk fra den danske koloni.

 

Det Nationale Fotomuseum, Det Kgl. Bibliotek har Skandinaviens største samling af daguerreotypier og forsøger altid at erhverve særligt danske eksemplarer, når muligheden opstår.

 

Yderligere oplysninger kontakt forskningsbibliotekar Sarah Giersing på sagi@kb.dk eller 91324824.