Det ubærlige eksil

Det skrevne brev vakt til live:

 

Oplæsninger, musikoptrædener og videoprojektioner forenes, når bl.a. musiker og sangskriver Dicte, forfatter Jens Andersen samt musiker Steen Jørgensen på scenen i Dronningesalen fremfører og oplæser et brev, som har haft særlig betydning for dem.

Dette er den tredje og sidste foredragsforestillinger under fællesbetegnelsen Brevet, og aftenens tema for de præsenterede breve er Eksilet.

Breve giver os adgang til fortiden, hvis de gemmes i mange år. Men i dag er brevet en sjældenhed. En uddøende genre, erstattet med sms'er, e-mails og Facebook-opdateringer. Men som Det Kongelige Biblioteks bugnende samling af mere end to millioner breve vidner om, har denne korrespondanceform i århundreder været den vigtigste måde at udtrykke sig på.

Når vi indimellem modtager et brev med posten, mærker vi det straks: forskellen, tyngden i det ellers lette papir. Det er vægten af betydning, af personlig investering, afsenderens nærvær i håndskriften, fornemmelsen af papiret, der gør forskellen. Og så selvfølgelig brevets indhold.

Til foredragsforestillingerne har en række forfattere, skuespillere, forskere og musikere peget på deres yndlingsbrev, som de medbringer på scenen, og hermed levendegøres særligt udvalgte, bevægende, dramatiske og morsomme korrespondancer.

Denne aften handler det om eksilet: Den fysiske og psykiske indespærring, den frivillige landflygtighed og den ufrivillige landsforvisning. Eksilet, når det skal holde fjender, venner, politikere, terrorister, familie eller bare en selv ude.

Vi har bedt en række forfattere, skuespillere, forskere og musikere pege på deres yndlingsbrev, som de medbringer på scenen i Dronningesalen. Nogle af dem er hentet fra Det Kongelige Biblioteks store samling af breve – nogle er taget med hjemme fra skrivebordsskuffen.

Oplev musiker og sangskriver Dicte, forfatter og professor Hans Hertel, forfatter Jens Andersen, musiker Claus Hempler, forfatter Alen Meskovic, musiker Steen Jørgensen og forsker Benedikte Fogh Rostbøll.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Mandag 5. december kl. 19

Dronningesalen

Foredragsforestilling:

Brevet (3:3)

Eksilet

Med Dicte, Hans Hertel, Jens Andersen, Claus HemplerAlen MeskovicSteen Jørgensen og Benedikte Fogh Rostbøll.

Foredragsforestillingerne afholdes i samarbejde med Dagbladet Information og PostNord