Sjældent Beethoven manuskript nu restaureret

Et skattefund

 

Der var tale om et betydeligt skattefund, da en samtidig manuskriptversion af Ludwig van Beethovens store vokalværk Grosse Messe i Det Kongelige Biblioteks arkiv viste sig at være autoriseret og tilrettet af Beethoven selv. Manuskriptet blev fundet i en temmelig miserabel tilstand, men er blevet restaureret og nyindbundet i et udstyr, der også på dette område giver det en plads blandt bibliotekets klenodier.

I 1996-98 lokaliserede den tyske Beethoven-forsker, dr. Norbert Gertsch, et Beethoven-manuskript, som man havde troet var gået tabt siden dets tilblivelse i 1824, i en særsamling i Musiksamlingen, der erhvervedes af Det Kongelige Bibliotek i 1955.

 

Mærkværdigvis blev den tyske forskers observationer ikke omtalt for andre i biblioteket, og det var først, da tidl. førstebibliotekar for Musik- og Teaterafdelingen, professor Niels Krabbe i 2013 faldt over en afhandling af  Norbert Gertschs om værket, at betydningen af fundet blev klart.

 

Bindet har nu fået skindryg og skindforkant i sort oaseged, og som overtræk er anvendt et stykke bøttepapir bemalet med akrylfarve i rød, grå og sort. Titlen er blevet trykt i guld på bindets ryg.

Beethoven har angiveligt selv foretaget ca. 300 rettelser og ændringer både med blyant og blæk i forhold til det oprindelige manuskript, som han arbejdede på fra 1819-1823.

Med denne nye indbinding har afskriften af Beethovens store værk indtaget en plads blandt Det Kongelige Biblioteks klenodier. Manuskriptet bidrager til at nuancere komponistens arbejde med værket og er selvfølgelig særlig interessant, fordi man kan se rettelser og tilføjelser i Beethovens helt egen håndskrift.

For yderligere oplysninger: Direktør Erland Kolding Nielsen, Ekn@kb.dk, 33 474747. Illustration af den nye indbinding kan downloades frit fra www@kb.dk, klik nyheder, pressebilleder.